Laimīgie puiši • IR.lv

Laimīgie puiši

Ketija ar dēlu Oliveru Kurtu. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Ketija Karlsone (29) pirms neilga laika atvēra kafijas namiņu Kurts Coffee, lai palīdzētu savam dēlam Oliveram Kurtam. Liels atbalsts viņai ir brālis Rihards, kuru Ketija sastiprinājusi tā, ka viņš nu spēj gandrīz visu. Arī Rihards ir īpašs

Jebkurš bērns gribētu piedzīvot tādu brīdi mamma paņēmusi klēpī un dejo. Skan mūzika, un Kurts griežas ciešā satvērienā, mammas matiem sitoties sejā. Puisēns smaida. Dejas vieta ir Krišjāņa Barona ielā pie kafijas namiņa, uz kura rotājas no lampiņām veidots liels uzraksts «Kurts». Jā, pašam sava kafejnīca, un tās logā rakstīts: «Šis kafijas namiņš ir veltījums mazajam Kurtam. Puisēnam ar īpašām vajadzībām viņa spēju, veselības un prieka vairošanai.»

Mēneša laikā namiņš vairojis prieku, un reti ir brīži, kad pie tā nav dzirdams kāds uzmundrinošs vārds. Pirmdienās namiņā saimnieko Ketija ar Kurtu, pārējās dienās baristas. Aukstas lates ar sīrupiem un skanošiem lediem, kapučīno ar putukrējuma torni, rozā un gaišzilām pastilām, un nu jau arī pankūku smarža tinas ap namiņu. Kurta ģimene neprasa ziedojumus, bet pārdod kafiju.

Vīra ideja

«Kādu sīrupu vēlēsies?» Ketija vaicā un pagatavo man ledus lati. Smaida balti, un balss priecīga, it kā čivinātu bezdelīgu svīta. Saku Ketijai, ka viņai jau sen vajadzēja strādāt šādā kafijas vietā, jo labi te iederas. Absolūti cita enerģija ir šim mazajam namiņam, jo cilvēki nāk pēc kafijas ar domu, ka samaksa par to nonāks maza zēna lielajai dzīvei.

Ideja par namiņu pieder Ketijas vīram Ērikam. Tā ienākusi prātā pirms aptuveni gada, kad kādu vakaru ar sievu runājies par to, kas notiks ar dēlu, kad viņš izaugs un vecāku vairs nebūs. Visticamāk, par brāli rūpēsies abas māsas. Bet par kādu naudu? Pat ar labākajām prognozēm ir skaidrs, ka Kurts nestrādās, nestaigās un nerunās. Valsts noteiktais pabalsts ne tagad, ne pēc 18 gadu vecuma nespēs nodrošināt zēna vajadzības. «Uz mūsu valsti diemžēl paļauties nevar. Pabalsts ir apsmiekls. Tikai īpašo bērnu vecāki saprot, ka bērniņš ģimenei izmaksā ļoti daudz,» saka Ketija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu