Brīvības reibums • IR.lv

Brīvības reibums

1
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Divi stāsti par ārzemēs mītošiem latviešu puišiem, kas nespēj tikt skaidrībā par savu dzīvi

Man ir prieks pievienoties viedoklim, ka latviešu šolaiku literatūrā turpmāk būs jāiegaumē vēl viens vārds — Alvils Bergs. Nupat iznācis viņa debijas romāns Divi stāsti par Barsu, un grāmatas anotācija iepazīstina ar mazzināmo rakstnieku kā ar Jūrmalas kinoteātra Banga pēdējo reklāmmākslinieku.

Barsa — tā ir Barselona, tur ir silts un uz ielām norisinās īstā dzīve, miesa atvilgst, atceras baudīt. Literatūrā idejai par laimīgo zemi ir savas tradīcijas: atcerieties kaut vai Ilfa un Petrova radītā Ostapa Bendera kristālskaidro bērnības sapni par Riodežaneiro, kur «visi staigā baltās biksēs». Gētes Vilhelma Meistara mācību gadiem, kuru Minjona vilina uz savu bērnības zemi, «citronas kur zied». Vai padomjlaika ceļojumu stāstos jūsmīgi piesauktā Gruzija, par kuru šolaiku dramaturgs Jevgeņijs Griškovecs asprātīgi piebilst, ka «gribu uz Gruziju» nav virziens, bet gan dvēseles stāvoklis. Vēlme izkļūt no dzīves pārmaiņu drudža, dodoties uz Barselonu, ir dvēseles stāvoklis, kas vieno divu grāmatā publicēto garstāstu galvenos varoņus.

Abus saista arī tas, ka viņi ir ārzemēs mītoši latvju čaļi, aizbraukuši no Latvijas kādā dvēseles apjukuma brīdī. Dzīve ārzemēs piespiež atrauties no savas nabas vērošanas, apgūt jaunas iemaņas, bet apjukums nemazinās. Abi nespēj tikt skaidrībā par savu dzīvi: kurai zemei jūtas piederīgi? Kā vēlētos dzīvot? Kura ir tā sieviete, ar kuru kopā dzīve izdotos pilnasinīga?

Skaidrības vietā prāts izveido tādu kā mītisku pasauli, kurā viss ir vienlaikus. Blakus ir jutekliska spāniete, kuras liegumā uzkrāts viss gadsimtos saules sildītas Vidusjūras maigums, un topoša slāvu medmāsa Iļģuciema blokmājā, kura, feminisma «nesamaitāta», gatava gan to auļojošo zirgu apturēt, gan no degošas mājas bērnu iznest, par vīrišķi vispār nerunājot — tas ērti iekārtojies viņai kukuragā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu