Norāda uz pretrunām publiskā sektora atalgojuma palielināšanā • IR.lv

Norāda uz pretrunām publiskā sektora atalgojuma palielināšanā

Foto: Edijs Pālens, LETA

Skolotāju, mediķu, tiesnešu, tiesu darbinieku un prokuroru algu pieaugumam nākamā gada valsts budžetā var nepietikt naudas, LTV raidījumam “Panorāmā” atzinusi finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga šorīt intervijā Latvijas Radio norādīja – publiskā sektora algu palielināšanā trūkst solidaritātes, jo dažās nozarēs tās jau pāris gadus aug, bet citiem par to ir pamatīgi jācīnās.

Kā vēsta lsm.lv, veselības, izglītības un tieslietu darbinieku algu palielināšanai nozaru ministrijas papildus prasa vairāk nekā 143 miljonus eiro. Taču finansiālā situācija liecina, ka papildu līdzekļu nav un drīzāk izdevumi valsts budžetā būs jāsamazina. Fiskālās disciplīnas padomē lēš, ka būs jāatceras jau piemirstais termins – konsolidācija, kad izdevumus nākas mazināt.

Pirmdien finanšu ministre sacīja, ka solīt algu palielinājumu nevar: ‘’Nevar šobrīd runa būt par 150, 200 vai simtiem miljonu eiro. Es domāju, arī solījumi, kas ir doti no valdības, ir doti tādi, ka jebkurš pieprasījums tiks izvērtēts atkarībā no budžeta iespējām. Ja budžets neļaus to darīt, proti, mēs šo naudu nebūsim vēl nopelnījuši, tad attiecīgi jāgaida brīdis, kad varēs atļauties tālāk palielināt atlīdzību.” Reizniece-Ozola norādīja, ka palielināt budžeta deficītu, lai algas palielinātu, nevarēs.

Vanaga pauda, ka nespēj pievienoties finanšu ministres aicinājumam apdomīgāk lemt par tēriņu palielinājumu valsts pārvaldē. LIZDA vadītāja atgādināja – galvenā pedagogu neapmierinātība ir ar to, ka valsts nav pieņēmusi pedagogu algu palielināšanas grafiku, bet tā vietā arī nākamgad sola tikai vienreizējas prēmijas. Deputātiem un valdības aparāta darbiniekiem algas automātiski palielinās līdz ar iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Pēc Vanagas vārdiem, valdība tikai atrunājas ar skolu tīklu optimizāciju, bet LIZDA ir pārliecināta, ka tas nedos cerēto ietaupījumu, gan piebilstot, ka LIZDA nav kategoriski pret skolu tīkla sakārtošanu. Arodorganizācijas vadītāja sacīja, ka ticamākais pedagogu rīcības variants esot pikets, bet streiks iespējams tikai kā galīgais variants, par ko pašlaik negribētos runāt. Par to šodien lemj LIZDA padomes sēdē.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu