No bruģa līdz smiltīm • IR.lv

No bruģa līdz smiltīm

Foto — Nauris Kozuliņš
Dina Preisa

Pārgājiens Ķīpsala—Daugavgrīva: Balasta dambja pasaku mājiņas, slepenais tilts, Rīgas augstākā kāpa, Spilves lidosta, Bolderājas «republika», Daugavgrīvas cietoksnis un Rietumu mols

Kādā saulainā maija rītā WhatsApp iekrīt ziņa no draudzenes Lindas: «Klau, ejam pārgājienā pēc leģendārā Bolderājas kebaba!» Man, protams, divreiz nav jāsaka. Norunājam tikties Ķīpsalas sabiedriskā transporta pieturā un doties ceļā, kurp garšas kārpiņas sauc. Maršruts ir pašu izdomāts, spontāni iekļaujot tajā vietas un objektus, ko vēlamies apciemot.

Kapi Rīgas virsotnē

Uzreiz aiz pieturas sākas Ķīpsalas lielākā un arhitektoniski bagātākā iela, kuras bruģi min arī mūsu pirmie soļi tikko dzimušajā pārgājiena maršrutā. Īsā posmā šeit koncentrējas neparastas ēkas — katra ir kā konfekte ar pārsteidzošu pildījumu. Ieliņā lepni slejas divas no Baznīcas un Briāna ielas pārvestas un rekonstruētas pasaku mājiņas. Paceļot degunu pret debesīm, otrajā plānā var ieraudzīt slaveno Austrāļa mājas ķenguru — Gļeba Panteļejeva veidotu bronzas statuju uz tornīša. Atjaunotajā Ģipša fabrikā sākotnēji darbojās krīta ražotne, bet Balasta dambī 72 reiz atradusies Dinamo slēpju fabrika un vēlāk ierīkota Eksperimentālā sporta inventāra rūpnīca.

Bijušās zvejnieku, jūrnieku, loču, enkurnieku un pārcēlēju salas izpēte noteikti ir pelnījusi vairāk laika, nekā varam atļauties šajā pārgājienā, tāpēc iesaku Ķīpsalas romantiskajās ieliņās atgriezties kādā nesteidzīgā pastaigā. Mēs gan tālāk mērķējam uz Daugavgrīvas ielu.

Zirgu pajūgi un gājēji senāk pāri Zundam tika pārceltuvē, bet mūsdienās droši varam izmantot slepeno tiltu, kurš ilgu laiku neesot bijis iezīmēts nevienā Rīgas kartē. Tas ir padrupis, tomēr savu uzdevumu pilda joprojām. Tad jau arī klāt Rīgas augstākais paugurs, noslēpies aiz Iļģuciema dzērienu rūpnīcas, kuras kioskam blakus vēl pirms dažiem gadiem stāvēja dzeltena mučele ar uzrakstu «Kvass».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu