Dainuvīte Roginska, vegānfestivāla organizētāja • IR.lv

Dainuvīte Roginska, vegānfestivāla organizētāja

1
«Varbūt pirms 5—10 gadiem bija grūtāk būt vegānam, bet tagad ir daudz iespēju. Veikalos ir vegānu stendi, ir dažādas kafejnīcas,» saka Dainuvīte Roginska. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Smaidīga meitene viļņotiem matiem un košiem auskariem darba dienas vakarā nāk pretī no LU Botāniskā dārza Palmu mājas. Šī zaļā pilsētas oāze jau pāris nedēļas ir viņas darbavieta. Dainuvīte (24) ir Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste. Tomēr krietni ilgāk, jau kopš novembra, viņa plāno kādu lielāku notikumu, kas šeit notiks svētdien, 12. augustā, — vegānfestivālu. Pērn augustā festivāls Latvijā notika pirmo reizi, fon Stricka villā pulcējot apmēram piecus tūkstošus interesentu. Šogad Dainuvīte ar vēl piecām kolēģēm centīsies šo panākumu atkārtot. Visas sešas, kā Dainuvīte pati pajoko — burvīgās meitenes —, pie šī projekta darbojas brīvprātīgi, nesaņemot atalgojumu.

Dainuvīte sevi nesauc par vegāni. Nepilnus divus gadus uzturā atteikusies no gaļas un zivīm, bet, «ja man ļoti gribēsies apēst biezpienu, es droši vien to izdarīšu». Būt par vegānu nozīmē svītrot no ēdienkartes dzīvnieku izcelsmes produktus, arī pienu, olas. Pareizākais veids, kā kļūt par vegānu, viņasprāt, ir pakāpeniski — domājot līdzi uzturam un dzīvesveidam. Piemēram, sākt ar atteikšanos no gaļas reizi nedēļā.

«Vienā brīdī sāku nesaprast, kāpēc ir tā, ka dzīvnieki iedalās kaut kādās kategorijās. Mums patīk suņi un kaķi, bet govi mēs apēdam. Manuprāt, visiem ir vienādas tiesības uz dzīvi,» meitenes stāsta, kā izlēmusi mainīt savus paradumus. Kopā ar draudzeni aizpagājušā gada rudenī pieņēma ikgadējo organizācijas Dzīvnieku brīvība vegānisko izaicinājumu — 30 dienas no ēdienkartes izslēgt dzīvnieku izcelsmes produktus — un katru dienu savā e-pastā saņēma vegāniskas receptes. Tas bijis jautri, izglītojoši, turklāt receptes noder joprojām. Tagad Dainuvīte pati iestājusies Dzīvnieku brīvībā un organizē šo festivālu.

Burvīgās meitenes sarūpējušas plašu piedāvājumu. Piemēram, meistarklases vegānisku suši un pankūku pagatavošanā. Dažādās lekcijās eksperti skaidros, kādā veidā vegāni uzturā var saņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, kā dzīvesveids ietekmē vidi, un mēģinās lauzt stereotipus par vegāniem. Būs arī jogas nodarbības un pamācības, kā pareizi izvingrināt ķermeni pēc biroja krēslā pavadītas darbadienas. Lai lustīgāk, būs arī koncerts, kurā priecēs grupas Laime pilnīga, Kautkaili, The Creek un citi. «Labs veids, kā iepazīt vegānismu, — atnākt, saprast, pagaršot,» viņa sola.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu