Kā krāsnī • IR.lv

Kā krāsnī

Ziloņu duša Deli Zooloģiskajā parkā. Gaisa temperatūra šajā Indijas pilsētā šovasar sasniegusi 44 grādus. Foto — EPA/LETA
Somini Sengupta, © The New York Times

Indijā vasaras karstums drīz var kļūt burtiski neizturams

Svelmainā jūnija trešdienā Rehmati — no viņas palikuši tikai kauli un āda — ar abām rokām ir iekrampējusies ārsta galdā. Viņai ir tik spēcīgas sāpes vēderā, ka sieviete tikai ar pūlēm spēj nostāvēt kājās.

Viņa ir nobraukusi 26 stundas autobusā, kur bija karsti kā krāsnī, lai ierastos pie sava vīra, viesstrādnieka Indijas galvaspilsētā Ņūdeli. Arī šī pilsēta ir pārtapusi krāsnī: pusdienlaikā te bija 44 grādi, un Rehmati nonāca pirmās palīdzības telpās.

Ārste Rīna Jadava nezina, kas tieši radījis Rehmati sāpes, bet nepārprotami tās saistītas ar karstumu. Visticamāk, iemesls ir dehidrācija, ko varētu būt pastiprinājusi badošanās ramadāna laikā. Bet iespējama arī saindēšanās ar pārtiku, kas vasarā ir īpaši izplatīta, jo ēdiens ļoti ātri sabojājas. Jadava pieslēdz 31 gadu veco Rehmati pie intravenozās sistēmas, saņem pacientes roku un stāsta, ka ar viņu viss būs kārtībā.

Ārkārtējs karstums spēj nogalināt, kā tas maijā notika ar desmitiem cilvēku Pakistānā. Bet, kamēr daudzas no Dienvidāzijas svelmainajām pilsētām kļūst vēl karstākas, zinātnieki un ekonomisti brīdina par nemanāmākām briesmām ar tālejošākām sekām: lielais karstums jau iznīcina desmitiem miljonu cilvēku veselību un labklājību. Karstuma un mitruma līmenis daudzviet var kļūt neizturams, ja pasaule turpinās izdalīt siltumnīcas gāzes pašreizējā ātrumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu