«Man pašam ir bail no zirnekļiem» • IR.lv

«Man pašam ir bail no zirnekļiem»

9
Toms Jansons. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Kāpēc mākslinieks Toms Jansons izlīmēja Rīgā viltus brīdinājumus par indīgiem zirnekļiem?

Spilgti plakāti 30. jūlija rītā sagaidīja rīdziniekus vairākās autobusu pieturās: «Uzmanību! Indīgi zirnekļi.» It kā Veselības inspekcija brīdināja iedzīvotājus, ka zirnekļi ar paralizējošu indi nonāvējot savus upurus divu stundu laikā. Bīstamās radības, kas klimatisko pārmaiņu rezultātā esot savairojušies galvaspilsētā, mēdzot uzturēties parkos, bērnu laukumos, cilvēku mājokļu tuvumā. Tomēr vienīgais, kā cilvēki uz šo aicināti reaģēt — saglabājot mieru.

Plakātus pamanīja uzreiz. Veselības inspekcija noliedza jebkādu saistību ar šādiem viltus paziņojumiem un vērsās policijā. Cilvēki sociālajos tīklos šūmējās un meklēja atbildīgos. Policija ielu videokamerās bija atradusi vaininieku un aicināja ziņot tos, kas spēj viņu atpazīt. Jau nākamajā dienā medijiem anonīmu e-pasta vēstuli nosūtīja kāds Jānis Kļava, uzņemoties atbildību par izlīmētajiem plakātiem, — viņš esot mākslinieks Some 1, un akcija par indīgo zirnekļu invāziju esot ievads viņa mākslas izstādei rudenī. Ar šādu pseidonīmu pirms trim gadiem sevi pieteica mākslinieks, kas Stūra mājas pagalmā izstādes Disidents ietvaros krustā piesita lelli, kas daudziem atgādināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vai Some 1 ir izstādes Disidents organizators Toms Jansons? Konkrētas atbildes uz šo jautājumu nebija, jo līdz šim pats Toms to nebija apstiprinājis.

Atbildu uz anonīmo e-pasta vēstuli un piektdienas rītā sarunāju tikšanos ar Some 1 kādā Brīvības ielas kafijotavā. Pie viena no galdiņiem man pretī patiešām smaida Toms Jansons — brīvdomīgs mākslinieks ar gaišiem matu drediem un saulesbrillēm. «Ja viss ir saprotams, mākslai īsti nav jēgas. Ir daudzreiz interesantāk, ja ir kāds noslēpums,» viņš skaidro pēdējo dienu noslēpumainību. Toms ir studējis scenogrāfiju Mākslas akadēmijā un ikdienas iztiku pelna kā mākslinieks filmās un reklāmās. Galvenā mākslinieka amatā viņš bija arī šogad ļoti lielu skatītāju atsaucību piedzīvojušajā kinolentē Kriminālās ekselences fonds, tāpat palīdzējis tapt filmām Dvēseļu putenis un Baltu ciltis.

Bet naktī uz pirmdienu viņš izlīmēja pilsētā aptuveni 50 zirnekļu plakātus, kas ir viņa gaidāmās izstādes ievads un pirmais objekts. Izstāde kopumā būšot ironisks skats uz informāciju un tās ietekmi uz cilvēkiem un sabiedrību kopumā — kā informācija ceļo, tiek uztverta un nodota tālāk. Pie šīs tematikas mākslinieks strādā jau četrus gadus. Vairāk par šo projektu gan viņš pagaidām nevēlas stāstīt, lai paliek intriga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu