CVK lūgs drošības iestādēm informāciju par Ždanoku • IR.lv

CVK lūgs drošības iestādēm informāciju par Ždanoku

Tatjana Ždanoka. Foto: Zane Bitere, LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien nolēma lūgt drošības iestādēm informāciju par Saeimas vēlēšanām pieteikto kandidāti Tatjanu Ždanoku (LKS).

Kā CVK sēdē norādīja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, šāds lēmumu pieņemts, ņemot vērā CVK rīcībā esošo tiesas spriedumu par faktu, ka Ždanoka pēc 1991. gada 13. janvāra ir darbojusies kompartijā, ziņo LETA.

Lai arī Satversmes tiesa (ST) savā jūnijā pasludinātājā lēmumā neatcēla aizliegumu kandidēt Saeimas vēlēšanās personām, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās noteiktās padomju organizācijās, tā arī uzsvēra, ka likumā ir ietverts mehānisms, kas ļauj katru gadījumu izvērtēt individuāli un pārliecināties par to, vai uz personu ir attiecināms apstrīdētajā normā ietvertais aizliegums kandidēt parlamenta vēlēšanās.

Pārbaudot pieteikto kandidātu, CVK jāpārliecinās ne tikai par to, vai ar tiesas spriedumu ir konstatēta personas aktīva darbība apstrīdētajā normā minētajās organizācijās, bet arī par to, vai persona ar savu rīcību vēl joprojām apdraud Latvijas valsts neatkarību un demokrātiskas tiesiskas valsts principus, atzīmēja ST.

Satversmes tiesā lieta tika ierosināta pēc Ždanokas sūdzības par Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem vēlēšanu tiesību ierobežojumiem padomju komunistu aktīvistiem. Ždanoka pēc 1991. gada 13. janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Latvijas Krievu savienība kā saraksta līderi Saeimas vēlēšanām Vidzemē pieteikusi Ždanoku. 13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu