Manaforta tiesā ASV apstiprina informāciju par slepeniem Ukrainas naudas kontiem • IR.lv

Manaforta tiesā ASV apstiprina informāciju par slepeniem Ukrainas naudas kontiem

Riks Geitss (no kreisās) un Pols Manaforts. Foto: AFP/LETA

Prezidenta Donalda Trampa bijušā vēlēšanu kampaņas vadītāja Pola Manaforta tiesā ASV Virdžīnijas štatā Manaforta bijušais darījumu partneris Riks Geitss atzinās, ka kopā ar apsūdzēto amerikāņu lobistu un polittehnologu Manafortu ārvalstīs uzturēja 15 nereģistrētus banku kontus, kuros tika ieskaitīta Ukrainas nauda. Geitss tiesā arī atklāja metodi, kā viņi  izvairījās no nodokļu maksāšanas, ziņo Dw.de.

Geits tiesā apgalvoja, ka noziegumus veicis kopā ar Manafortu un pēc viņa norādījumiem. Pirmdien notikušajā tiesas sēdē Geits atzinās, ka abi darījumu partneri nav ASV varasiestādēm ziņojuši par banku kontiem 15 ārvalstu bankās, jo zinājuši, ka šīs darbības nav likumīgas.

Kā tiesā skaidroja Geitss, nauda šajos kontos “tika ieskaitīta no ieņēmumiem par politiskajām konsultācijām Ukrainā”. Lai arī notika šīs darbības, Manaforts ASV nebija reģistrēts kā ārvalstu aģents. Biznesmenis sadarbojas ar izmeklētājiem un izstāstīja – lai samazinātu ar nodokļiem apliekamo summu, viņam bija Manafortam jāziņo par ārvalstu ienākumiem kā par aizņēmumiem. Turklāt Geitss atzinās, ka savam darījumu partnerim nozadzis simtiem tūkstošus dolāru, jo viņam bija piekļuve Manaforta ārvalstu banku kontiem.

Savukārt 4. augustā Manaforta grāmatvede Sintija Laporte tiesā atzinās, ka pēc Manaforta prasības piedalījās dokumentu viltošanā.

Pola Manaforta grāmatvedi Sintiju Laporti tiesā iztaujā prokurori. Foto: Reuters/LETA

Geitss jau februārī, panākot vienošanos ar īpašo prokuroru Robertu Milleru, kas izmeklē apsūdzības par Krievijas iejaukšanos ASV 2016. gada vēlēšanās, atzina vainu apsūdzībās par noziedzīgu norunu un melīgu liecību sniegšanu. Viņš skaidri apliecinājis, ka liecina pret Manafortu cerībā, ka viņam tiks samazināts cietumsods, vēstīja laikraksts “The Washington Post”.

Manaforts vadīja Trampa priekšvēlēšanu kampaņu mazāk nekā divus mēnešus, līdz 2016. gada augustā plašāka sabiedrība uzzināja par viņa darbošanos Ukrainā. Viņš ir pirmais apsūdzētais, kas stājas tiesas priekšā īpašā prokurora Millera izmeklēšanas procesa ietvaros. Millers izmeklē Krievijas iejaukšanos ASV 2016. gada vēlēšanās, arī iespējamo Maskavas slepeno saziņu ar Trampa kampaņu.

Manaforta lietu ASV tiesa sāka izskatīt 31. jūlijā, tiesas sēdes ilgs aptuveni trīs nedēļas. Bijušo Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņas vadītāju apsūdz Ukrainas politiķu naudas atmazgāšanā. Manaforts ar Maidanā gāzto Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču  sadarbojās, sniedzot politiskas konsultācijas. Janukovičs, kurš pēc Maidana kaunpilni aizbēga uz Krieviju, šīs sadarbības laikā vadīja Reģionu partiju. ASV īpašais prokurors Millers noskaidrojis, ka Manaforts no Janukoviča saņēma vairāk nekā 60 miljonus dolāru.

Manafortu tur aizdomās, ka viņš ieņēmumu deklarācijā nav norādījis daļu no šiem ienākumiem, tai skaitā ārzonas firmās “atmazgājis” 30 miljonus dolāru.

Apsūdzība Manafortu un viņa darījumu partneri Geitsu kopumā vaino 32 finanšu noziegumu un mahināciju epizodēs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu