Žurnāls: Ekonomikas ministrijas eksperti OIK sistēmas likvidēšanai iesaka četru soļu programmu • IR.lv

Žurnāls: Ekonomikas ministrijas eksperti OIK sistēmas likvidēšanai iesaka četru soļu programmu

4
Ekonomikas ministrijas plāksne. Foto: Paula Čurkste, LETA

Lai gan mūsu valsts ekonomiskā attīstība kopumā sasniegusi tikai 65% no ES vidējā līmeņa, tieši zaļās enerģijas atbalsta līmenis mums ir viens no visaugstākajiem Eiropā, ceturtdien raksta žurnāls Ir. OIK ietvaros saražotā enerģija veido tikai 21% no Latvijas elektroenerģijas ražošanas bilances, toties šo ražotāju ienākumi veido 38% no kopējā apgrozījuma. Salīdzinājumam — Daugavas HES saražo 58% no enerģijas, bet naudas apgrozījumā aizņem tikai 30%.

Lai pārtrauktu šo nesamērīgo slogu tautsaimniecībai, Ekonomikas ministrijas darba grupa ierosina četrus lielus soļus, kas ļaus līdz 2022. gadam likvidēt OIK sistēmu.

Pirmais solis paredz pārejas posmā no 2019. līdz 2020. gadam atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, ko maksātu atjaunojamās enerģijas ražotāji.

Otrais solis – Ekonomikas ministrijai jāpārrēķina peļņas norma ražotājiem, un šiem aprēķiniem būtu jāatspoguļo patiesā peļņas situācija. Kā raksta žurnāls, tas samazinātu OIK izmaksas par aptuveni 50 miljoniem eiro.

Trešais solis paredz jaudas maksas pārvirzīšanu. Proti, darba grupa ierosina šo funkciju nodot atpakaļ Augstsprieguma tīkliem, jo tas patiesībā ir drošības, nevis atjaunojamās enerģijas jautājums. Šādi varētu ietaupīt maksātājiem piecus miljonus eiro.

Ceturtais solis nosaka jaunas prasības biogāzes stacijām, proti, mudināt kā pamatvielu biogāzes ražošanai izmantot organiskos atkritumus un ražošanas atlikumus.

Ja izdotos realizēt četru soļu scenāriju OIK likvidēšanai, 2022. gadā finansējums, kas nepieciešams atjaunojamās elektroenerģijas ražošanas atbalstam, būtu aptuveni 45 miljoni eiro. Ja tiks ieviesta zaļo sertifikātu sistēma, šo summu samaksās lietotāji savos elektrības rēķinos. Ja būs otrs scenārijs ar piemaksām ražotājiem — šo summu finansēs no valsts budžeta.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (4)

kolpants 02.08.2018. 10.15

Надо будет наверное купить журнал, почитать, а то тут мало информации, а вопросы уже есть
Pirmais solis paredz pārejas posmā no 2019. līdz 2020. gadam atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, ko maksātu atjaunojamās enerģijas ražotāji.-это как, типа они заплатят налог, с которого потом сами же получат поддержку, но при этом еще с бюджета получат 45 млн
И путаница со сценариями и шагами в короткой аннотации. Речь идет о сценарии в 4 шага, а потом вдруг всплывает сценарий нр2 с зелеными сертификатами.
Так эти 4 шага-это какой сценарий, номер 1 или номер 2? Или как уже вчера писали в Делфи, опять идет попытка создать некую громоздкую систему, при эксплуатации которой через пару лет (уже после выборов, конечно) опять окажется, что заложены такие подводные камни, что ну прям никак не получится опять не платить.

Эти фразы “порадовали” Ja tiks ieviesta zaļo sertifikātu sistēma, šo summu samaksās lietotāji savos elektrības rēķinos. Ja būs otrs scenārijs ar piemaksām ražotājiem — šo summu finansēs no valsts budžeta.
Типа второй сценарий вроде уже не с кармана потребителей. А деньги в госбюджете, очевидно, с воздуха берутся, а не из кармана потребителей, т.е.налогоплательщиков?

+1
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 02.08.2018. 08.35

“šo summu finansēs no valsts budžeta”

ha – paši Ekonomikas ministrijas eksperti radīja oik = Latvijas cilvēku apzagšanas shēmu un tie paši nu tagad radīs jaunu shēmu , kā to mainīt nezaudējot iespēju apzagt tautu

nu bļedj – nu putjin se suns ej gulēt – tu atpaliec par 100 gadiem no meliem un tautas apzagšanas – latvieši tevi atkal sit pušu tā ka noskan

+3
-3
Atbildēt

0

QAnon 02.08.2018. 12.19

“Piemēram, pērn tam tērējām 266,3 miljonus eiro jeb 1% no IKP, kamēr Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs ir 0,3% no IKP.”
———————
Salīdzinājums ir nekorekts, jo Igaunijā un Lietuvā, tāpat, kā pārējās normālās valstīs, OIK maksā par elektrību, kas saražota no saules, atkritumiem, lopkopības un pārtikas pārstrādes atliekām un kanalizācijas, bet ne no malkas un kukurūzas, OIK par elektrību no gāzes, tas vispār ir Vienotības darboņu čekas kuratoru know -how

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu