Svīstam • IR.lv

Svīstam

Pauls Raudseps

Grieķijā meža ugunsgrēkā sadeg gandrīz 100 cilvēku, Japānā no svelmes mirst 65

Latvijā pēdējās nedēļas gandrīz katru dienu ziņo par vēsturē augstāko dienas vai mēneša temperatūras rādījumu — Ainažos, Bauskā, Skultē, Kolkā… Veldzēties peldē arī nav tik viegli — upēs un ezeros temperatūra vietām sasniedz 25 grādus. Naktis daudzviet kļūst «tropiskas» — termometra stabiņš nekrīt zem 20 grādiem.

Diemžēl tropiskās naktis nenes līdzi tropiskus lietus. Nokrišņi maijā bija par 51% mazāki par mēneša normu, jūnijā 40% zem mēneša normas, un arī visu jūliju gan lauksaimnieki, gan mazdārziņu, puķu dobju un mauriņu īpašnieki pētīja debesis un dažādas laika prognozes. Pārsvarā velti — solītie lietus mākoņi nereti izrādās interneta mirāžas, kas izgaist no karstuma viļņojošajā gaisā.

Laiks ir lielisks atpūtniekiem, kas drūzmējas pludmalēs, bet skarbs zemniekiem, kuriem iznīkst raža, ugunsdzēsējiem, kuriem jau divas nedēļas jācīnās ar lielo ugunsgrēku Valdgales mežā un kūdras purvā. Latvija pati ar šīm svelmes sekām nevar pilnīgi tikt galā. No Eiropas Savienības prasa kompensācijas lauksaimniekiem, bet helikopterus ugunsgrēka dzēšanai atsūtīja Lietuva un Baltkrievija.

Tās ir bijušas starp galvenajām ziņām Latvijā pēdējā laikā, tomēr, salīdzinot ar citviet pasaulē notiekošo, esam diezgan viegli tikuši cauri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu