Pasaules mainītājs • IR.lv

Pasaules mainītājs

Gunters Pauli. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Uzņēmējs Gunters Pauli ieradies Rīgā ar elpu aizraujošām idejām Latvijai. Jūraszāļu plantācijas un savvaļas raugi — šādi ir viņa ierosinājumi mūsu prezidentam

Ilgtspējas Stīvs Džobss — šādu salīdzinājumu beļģim Gunteram Pauli piedēvējis populārais amerikāņu medijs The Huffington Post. Draugi Latīņamerikā viņu salīdzinot ar revolucionāru Če Gevaru, viņš piebilst ar smaidu iesirmajā bārdā. Kuram salīdzinājumam viņš dod priekšroku? «Nevienam. Mums nevajadzētu slēpties aiz citu sejām,» viņš rāmi atsaka, bet nenoliedz — ja cilvēki no viņa gaida atšķirīgu pieeju lietām, tad to tiešām arī saņem. Pauli ieradās Latvijā pagājušajā nedēļā, jo ir uzaicināts uz Lielās talkas desmit gadu jubilejas svinībām un uzstājās ar lekciju pie Valsts prezidenta.

Dibinājis vairāk nekā desmit kompāniju, uzņēmējs Pauli darbojas virknē sabiedrisko organizāciju. Viņš ir Pasaules Mākslas un zinātnes akadēmijas biedrs, darbojas gan Budapeštas, gan Romas klubā. Konsultējis Argentīnas un Čīles līderus par šo valstu attīstību. Izdevis vairākas grāmatas un sarakstījis vairāk nekā 300 fabulu bērniem par zinātni. Realizējis aptuveni 200 projektu dažādās valstīs, kuru mērķis ir ambiciozs — mainīt pasauli.

«Zaļā ekonomika tikai palīdz bagātajiem kļūt bagātākiem, bet nabagajiem nabagākiem — es piedāvāju zilo ekonomiku,» satikts Pullman viesnīcā iepretim Rīgas pilij, Pauli azartiski stāsta par paša radīto terminu. Vienkāršoti skaidrojot, tas nozīmē ilgtspējīga biznesa attīstīšanu, izmantojot resursus, kas jau ir pieejami, lai celtu mazāk turīgo labklājību. Piemēram, ja kafijas ražotājs izmantotos kafijas biezumus sadedzina un iegūst enerģiju, viņš darbojas zaļajā ekonomikā. Bet Pauli šos biezumus izmanto, lai nabadzīgās valstīs audzētu šitake sēnes, dodot vietējiem darbu. Pasaulē radīts 5000 šādu fermu, visvairāk Latīņamerikā.

Uzņēmējs tikko paēdis Rīgas šprotes un tagad atslābis uz ādas dīvāna, izbaudot brīdi pirms došanās atkal ceļā. Viņš dzimis Beļģijā, strādā Japānā, bet viņa ģimene dzīvo Āfrikas tālākajā dienvidu galā — Keiptaunā. Tūlīt pēc mūsu sarunas viņš dosies uz tikšanos Francijā, pēc trim dienām ar sievu Ravennas pilsētā Itālijā klausīsies pasaulslavenā diriģenta Rikado Muti koncertu. «Bez mūzikas nav dzīves,» viņš atklāj savu kaislību uz klasisko mākslu. Biznesā viņam gribas paveikt ko līdzīgu Mocarta sasniegumiem mūzikā. «Apbrīnoju atšķirīgo. Mocarts bija lielisks mākslinieks, jo prata strādāt ar visiem. Tas ir svarīgi dzīvē. Mums jāspēj strādāt dažādos apstākļos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu