Divas latiņas • IR.lv

Divas latiņas

2
Nellija Ločmele

Domājot par 13. Saeimas vēlēšanām, atslēgas vārds man šķiet «latiņa». Divējās nozīmēs.

Pirmkārt, šajās vēlēšanās milzīga ietekme uz spēku samēru Saeimā būs 5% vēlēšanu latiņai, kas jāpārvar partiju sarakstiem. Blīva drūzmēšanās ap šo barjeru nozīmē to, ka veselai riekšavai partiju rezultātu var izšķirt daži tūkstoši vai pat simti balsu. Tā nav omulīga sajūta, ka nākamie valdības koalīcijas modeļi un valsts politiskais vektors var izmainīties atkarībā no tā, kāds trāpīsies laiks vēlēšanu dienā vai kādu «skandālu» pēdējā brīdī izspers kapmaņas shēmotāji.

Otrkārt, aug bažas par nākamā parlamenta kvalitātes latiņu, vērojot, cik lielu uzmanību sociālajos tīklos spēj piesaistīt klaji agresīva un trula «politiskā» uzvedība. Protams, vietējiem pašpuikām ir iedvesmojoši piemēri visās debespusēs. Bet tieši turpat arī mēs varam paskatīties atskurbinošus piemērus, pie kā noved vēlētāju smadzeņu atmiekšķēšanās viltus ziņu un bļaurīgas aģitācijas peļķē. Lūk, pašlaik nepārspēts rekords ir ASV prezidents, kas mīlīgi dudina ar agresoru Putinu, bet NATO partnervalstij piedēvē kāri sākt trešo pasaules karu (Tramps: «Melnkalne ir niecīga valsts ar ļoti stipriem cilvēkiem, viņi var kļūt agresīvi, un — apsveicu! — trešais pasaules karš ir sācies!»).

Abas latiņas mums var maksāt dārgi. Tāpēc jāsaglabā vēss prāts, lai varētu izvērtēt politiķu piedāvājumu. Drošs paņēmiens — salīdzināt, kā vārdi atbilst darbiem. Šajā žurnālā Ir izpētīja skaļā maksātnespējas «mafijas» kritiķa Alda Gobzema darbus, pašam pelnot maksātnespējas biznesā. Jo, kā zinām, «ķeriet zagli!» visskaļāk reizēm kliedz zaglis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu