Piektdien Latvijā būs novērojams ilgākais pilns Mēness aptumsums 21. gadsimtā • IR.lv

Piektdien Latvijā būs novērojams ilgākais pilns Mēness aptumsums 21. gadsimtā

Mēness aptumsums šāgada sākumā. Foto: AFP/LETA

27. jūlija vakarā un naktī uz 28. jūliju Latvijā būs novērojams pilns Mēness aptumsums. Lai arī Mēness aptumsumi nav pārāk reta astronomiska parādība, jo Latvijā ir novērojami vidēji reizi divos gados, gaidāmais Mēness aptumsums būs īpašs, jo tas būs ilgākais pilns Mēness aptumsums 21. gadsimtā, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze, kam sekos pilnā fāze, kas ilgs vienu stundu un 43 minūtes. Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī.

Piektdien Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs plkst. 23.22. Jāņem vērā, ka šīs dienas vakarā Mēness lēks Rīgā plkst. 21.36, Liepājā – plkst. 21.46, Daugavpilī – plkst. 21.20, Saule rietēs Rīgā plkst. 21.46, Liepājā – plkst. 21.56, Daugavpilī – plkst. 21.30, bet aptumsuma pilnā fāze sāksies plkst. 22.30, kad debesis vēl būs salīdzinoši gaišas. Mēness atradīsies zemu virs horizonta dienvidaustrumu pusē, tādēļ aptumsuma sākumā daļa no Mēness diska uz gaišā debesu fona “izzudīs”, bet aptumsuma maksimālās fāzes brīdī debesis jau būs pietiekami tumšas, lai varētu novērot Mēness disku sarkanīgā vai brūnganā tonī.

Aptumsuma pilnā fāze Latvijā beigsies jau 28. jūlijā plkst. 0.13, daļējā fāze beigsies plkst. 1.19. Aptumsums pilnībā beigsies plkst. 2.29, kad Mēness izies no Zemes pusēnas (šajā brīdī beigsies aptumsuma pēdējā – pusēnas fāze).

Lai arī Mēness aptumsumi pasaulē notiek vidēji 2 – 3 reizes gadā, ne visi aptumsumi ir pilni, un ne vienmēr tie ir novērojami Eiropā. Nereti aptumsumu novērošanai traucē arī nelabvēlīgi laika apstākļi.  Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2015. gada 28. septembra naktī.

Nākamā iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs jau pavisam drīz – 2019. gada 21. janvāra rītā. Taču pēc tam līdz nākamajam pilnam Mēness aptumsumam būs jāgaida 6,5 gadi – līdz 2025. gada 7. septembrim.

Jau pēc divām nedēļām – 11. augustā – būs novērojams daļējs Saules aptumsums, taču tas būs redzams tikai nepilnu pusstundu Latvijas ziemeļos ar pavisam nelielu fāzi (0,02). Rīgā šis aptumsums nebūs novērojams.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidras debesis un piemērota novērojumu vieta, kurā skatu dienvidaustrumu un dienvidu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu