Latvijas PEN akcijā #LV200 aicina runāt par šķēršļiem Latvijas brīvībai • IR.lv

Latvijas PEN akcijā #LV200 aicina runāt par šķēršļiem Latvijas brīvībai

1
Publicitātes foto

Biedrība “Latvijas PEN” pagājušajā nedēļā sāka akciju #LV200. Tā notiks sociālajos tīklos “Twitter” un “Facebook”, pievēršot uzmanību ierobežojumiem likumos un tradīcijās, kas Latvijai traucē būt patiešām brīvai sabiedrībai, informē Latvijas PEN vadītāja dzejniece Inga Gaile.

“Latvijas simtgade ir labs iemesls gan tam, lai iedvesmotu, gan lai pārspīlētu, noapaļotu mazliet uz augšu, nopulētu, manipulētu. Latvijas simtgade ir vienreizējs iemesls, lai piesaistītu finansējumu. Un varbūt Latvijas simtgade ir arī labs iemesls, lai parunātu par vārda brīvību un to, kam šīs noapaļošanas, vienkāršošanas, manipulācijas ir izdevīgas un vai tās patiešām mums ir nepieciešamas,” par akciju #LV200 saka Gaile.

Viņa norāda: “Ar akcijas nosaukumu #LV200 vēlamies provocēt cilvēkus padomāt, vai Latvijai būs arī divsimtgades svinības. Vai dažkārt šobrīd, pieņemot svarīgus lēmumus, mēs nevadāmies pēc vēlmes iegūt kaut ko sev individuāli, pacelt savu pašapziņu vai gūt apstiprinājumu, ka esam dzīvojuši nekļūdīgi, pat situācijās, kur pētījumi un sabiedrība saka, ka, iespējams, būtu jāmaina uzvedības veids?”

Akcijas veidotāji uzdos sabiedrībai jautājumus kā par vārda, tā par izteiksmes brīvību, aicinot paraudzīties, vai Latvijas simtgades gadā sabiedrībā ir dzirdamas dažādu sabiedrības grupu balsis un ko iespējams darīt, lai diskriminētās grupas varētu izteikties un tiktu sadzirdētas. Pasaulē patlaban vērojamas tendences noslēgties un norobežoties, atstumjot citādo un svešiniekus. Latvijas PEN uzskata, ka šāda tendence garantē tikai īslaicīgu un bieži vien mānīgu drošību.

Akcija #LV200 notiks līdz šā gada beigām. Akcijai var sekot līdzi Latvijas PEN sociālo tīklu kontos: https://twitter.com/Latvia_PEN un https://www.facebook.com/latvijasPEN/.

Akcijas autoru vidū ir Inga Gaile, publicists Māris Zanders, kinorežisore Liene Linde, māksliniece Elīna Brasliņa, publicists Iļja Marija Boļšakovs, dzejnieki Lauris Veips, Aivars Eipurs, Henriks Eliass Zēgners, muzejpedagoģe Solvita Zariņa, kino režisore un literāte Maira Dobele, rakstnieks Pauls Bankovskis, dzejniece un tulkotāja Irina Cigaļska, tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere, publicists un dzejnieks Ilmārs Šlāpins un citi Latvijas PEN dalībieki.

Akcijā aicināts iesaistīties ikviens iedzīvotājs. Latvijas PEN aicina sūtīt savas idejas par to, kas traucē Latvijai un tās iedzīvotājiem būt brīviem, uz epasta adresi: [email protected] vai pašiem izmantot tēmturi #LV200 savos sociālo tīklu ierakstos.

Latvijas PEN filiāle tika nodibināta 1928. gadā, tās darbība tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados Latvijas un Igaunijas PEN darbojās emigrācijā. Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas PEN aktīvi darbojās līdz 2004. gadam, tās vadītājs bija Knuts Skujenieks. 2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja.

Komentāri (1)

Sskaisle 23.07.2018. 09.25

šādu akciju noteikti atbalstu, noteikti vērtēju pozitīvi – bet

manuprāt, tā ir par ātru – manuprāt, visiem šiem literātiem un vispār inteliģencei vajadzētu sākt ar sevi –

hej – literāti – jūs sabiedrībai esiet parādā skaidrojumu – kur palika nepilni 100 000 eur no LLC – nu nav par to atbilde . Nav. Kādas jums ir morālas tiesības provocēt sabiedrību uz sarunu, ja jūs paši nespējiet būt godīgi un atklāti ? izstāstiet, cik naudiņas nozagāt , cik pazudinājāt, cik notriecāt –

Es esmu par sarunu noteikti , bet – tad jārunā godīgi un atklāti.

Tādas divkosīgas un liekulīgas runas mums jau tapat ir pāri pārēm …

Vai Londonas grāmatu tirgum iztērētie miljoni ir pamatoti ? Ja jā – tad pamatojums , ja nē – atkal – kāpēc…

Es visu situāciju vērttēju tā, ka tieši radošā inteliģence visspilgtāk un konkrētāk ir pārnesusi padlaiku tradīcijas uz šodienu – nodrošinot sev privilēģijas, lamājot un spārdot tautu un vienlaicīgi- trekni dzīvojot uz nolamāto un nospārdīto rēķina …

tā kā uz priekšu – labprāt sekošu līdzi …

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu