Sākas kandidātu sarakstu iesniegšana 13. Saeimas vēlēšanām • IR.lv

Sākas kandidātu sarakstu iesniegšana 13. Saeimas vēlēšanām

Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA

No šodienas, 18. jūlija, plkst. 10 partijas un partiju apvienības var sākt iesniegt deputātu kandidātu sarakstus 6. oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām, informē Centrālās vēlēšanu komisijas informācijas daļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Kandidātu saraksti jāiesniedz CVK līdz 7. augustam. Pirmajā un pēdējā kandidātu sarakstu iesniegšanas dienā CVK sarakstus pieņems rindas kārtībā, bet pārējā laikā sarakstu iesniegšana jāsaskaņo iepriekš ar CVK sekretāru.

Saeimas vēlēšanām kandidātu sarakstus drīkst iesniegt Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un partiju apvienības.

Pirmo reizi Saeimas vēlēšanās spēkā ir nosacījums, ka partijām, kas vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās, jābūt reģistrētām vismaz gadu pirms vēlēšanām, kā arī partijā vai partiju apvienībā kopā jābūt vismaz 500 biedriem.

Katra partija un partiju apvienība Saeimas vēlēšanām drīkst pieteikt līdz 115 deputātu kandidātiem, un katrā no pieciem Saeimas vēlēšanu apgabaliem pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu. Vienu un to pašu kandidātu atļauts pieteikt tikai viena nosaukuma kandidātu sarakstā vienā vēlēšanu apgabalā. Kandidēt Saeimas vēlēšanās var Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu.

Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti jāsagatavo, izmantojot CVK lietojumprogrammu. Kandidātu sarakstam jāpievieno visu kandidātu parakstīta priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, deklarācija par atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, apliecinājums par latviešu valodas prasmi un citas Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās ziņas.

Par kandidātu sarakstu CVK depozītkontā jāiemaksā drošības nauda 1400 eiro apmērā. Ja saraksts vēlēšanās iegūs vismaz vienu deputāta vietu, drošības nauda tiks atmaksāta. Savukārt drošības naudu par sarakstiem, kuri vēlēšanās deputātu vietas neiegūs, CVK ieskaitīs valsts budžetā.

Vēlēšanām iesniegtie kandidātu saraksti, priekšvēlēšanu programmas un ziņas par kandidātiem tiks publicētas CVK 13. Saeimas vēlēšanu mājaslapā https://sv2018.cvk.lv.  No 1. oktobra ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem vēlētāji varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Līdz šim piekļuvi kandidātu sarakstu sagatavošanas lietojumprogrammai CVK pieprasījušas 11 partijas un partiju apvienības, bet par kandidātu sarakstu iesniegšanu interesējušās pavisam 16 partijas un partiju apvienības. Salīdzinājumam – 12. Saeimas vēlēšanām tika reģistrēti 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti un 1156 deputātu kandidāti.

Dati: CVK

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu