Patērētāji un ekonomika apvieno patīkamo ar lietderīgo • IR.lv

Patērētāji un ekonomika apvieno patīkamo ar lietderīgo

3
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Pēteris Strautiņš

Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums reālā izteiksmē gada griezumā auga par 7,0%, kas ir trešais labākais rādītājs pēdējo trīs gadu laikā.

Pieaugums pret iepriekšējo mēnesi par 3,4% ir viens no lielākajiem jebkad sasniegtajiem, kā arī visstraujākais kopš 2013. gada marta. Tas ir saistīts ar Lieldienu datuma ikgadējās “staigāšanas” efektu, kura dēļ apjoms aprīlī bija diezgan mazs un gada griezumā auga tikai par 3,0%. Acīmredzot tieši tādēļ pārtikas pārdošana maijā kāpa īpaši strauji – par 4,5% pret iepriekšējo mēnesi. Jāpiebilst, ka mazumtirdzniecību, īpaši pārtikas pārdošanu, var ietekmēt arī laika apstākļi. Maijs bija izcili silts, ideāls pikniku rīkošanai. Zīmīgi, ka šajā mēnesī par 17,3% auga pārdošana kategorijā, ko sauc “ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības mazumtirdzniecība”. Tas liecina, ka cilvēki ārpus mājām pavadītajā laikā patīkamo apvienojuši ar lietderīgo.

Savukārt neizlīdzinātajos datos un naudas izteiksmē apgrozījums veikalos kopumā maijā bija gandrīz par desmito daļu lielāks, nekā pirms gada, precīzāk, par 9,7%. Šādi rēķinot, nozares attīstība bija visstraujākā kopš 2012. gada oktobra.

Tieši caur naudas apgrozījuma prizmu uzņēmēji skatās uz tirgū notiekošo, bet inflācijas un darba dienu skaita korekcijām, kas ietekmē ekonomikas ziņās visbiežāk nosauktos skaitļus. Pieļauju, ka pēc šāda mēneša nozares uzņēmumu noskaņojums uzlabosies, pat ja laika apstākļi vairs nebūs tik tīkami.

Jau ilgstoši viena no plaukstošākajām nozarēm ir būvmateriālu tirdzniecība, kas datos visvairāk atspoguļojas kategorijā “metālizstrādājumi, krāsas un stikls”. Šā gada maijs ir bijis īpaši sekmīgs, reālais apgrozījums gada griezumā audzis par 26,4%, kas ir labākais rādītājs kopš 2012. gada janvāra, bet neskaitot to, kopš 2007. gada jūlija. Turklāt vērojumi Pierīgas privātmāju rajonos lieliski saskan ar šiem datiem.

Interesanti, ka tirdzniecības kāpuma paātrināšanās saskan ar neparasti optimistisku ziņojumu no Latvijas Bankas par mājsaimniecību kreditēšanas tendencēm. Maijā no jauna izsniegto kredītu apjoms audzis trešo mēnesi pēc kārtas. Gada griezumā kopējais portfelis vēl samazinās, bet ar lēnāko ātrumu kopš 2009. gada. Skaidrs, ka starp patēriņa kāpumu un kreditēšanas tendenču uzlabošanos varētu būt saistība. Lai arī iepriekšējās desmitgades pieredze ir apziņā iedēstījusi bažu atspulgu, šobrīd ekonomikas virzība optimisma virzienā ir vēlama. Mājsaimniecību parādsaistības kopumā jau tagad ir tik nelielas, ka tālāka to samazināšana drīzāk palielinās, nevis samazinās nestabilitātes riskus nākotnē. Ja parādsaistību apjoms ir ļoti zems, tad optimisma kāpuma brīdī tas var palielināties ļoti strauji, jo ir daudz cilvēku ar “tīru” bilanci, kuri vienlaicīgi var aiziet uz banku un iepludināt lielu daudzumu naudas ekonomikā. Tas var novest pie pārspīlējumiem, kam savukārt seko nākamā parādsaistību samazināšanas “kūre”. Gudrāk ir no šādām makroekonomiskām šūpolēm izvairīties.

 

Autors ir bankas “Luminor” ekonomists

Komentāri (3)

Sskaisle 30.06.2018. 08.47

nu mājas bliež augšā 360 grādu radiusā un pēc tam tās mājas stāv tukšas – manā apkārtnē tādas ir nu jau jāsaka – desmitiem … internetā ieraudzīju sludinājumu , ka pārdod dzivokļus manā ielā – atvēru – izrādās , ka uzcelta māja jau 2009.g. un milzīgi 100 kv m dzivokļi stāv tukši – jo cena par dz ir 180 0 00 eur. Klau – cik ir jāpelna, lai tādu dzīvokli nopirktu un galvenais, lai pēc tam spētu RD apsaimniekotājam tos rēķinus nenormālos maksāt
un cik saprotu – man rajons tomēr nav Rīgas smalkākais gals ….

un par to patēriņu – nu nezinu – baidos iet uz veikalu – neko nenopērku – bet 15 eur kā nebijuši, tāpat tirgū – neko nenopērku – nu labi – gandrīz neko – bet atkal – 15 eur vairs nav –

lūk, šitas atkal biedē mani – ļoti – kur to naudu dabūt

+1
0
Atbildēt

1

ziglar 01.11.2018. 12.46

this blog is too much help for me great post to the clear my confusion in my mind nice i like this post https://howtopanda.com/how-to-make-money-online/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu