Lieta pret Rimšēviču sākta pēc divu "Trasta komercbankas" akcionāru iesniegumiem • IR.lv

Lieta pret Rimšēviču sākta pēc divu “Trasta komercbankas” akcionāru iesniegumiem

9
Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena preses brīfingā informē par prokuratūras uzsākto kriminālvajāšanu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu. Foto: Zane Bitere, LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lietu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu sāka pēc divu vārdā nenosauktu AS “Trasta komercbanka” (TKB) akcionāru iesnieguma, piektdien preses brīfingā paziņoja lietas uzraugošā prokurore Viorika Jirgena.

Abi akcionāri lietā figurē kā kukuļdevēji, taču ir atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu, ziņo LETA.

Jirgena stāstīja, ka viens no akcionāriem vērsies pie Rimšēviča jau 2010. gadā ar lūgumu palīdzēt jautājumos saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), apmaiņā piedāvājot Rimšēvičam apmaksātu atpūtas braucienu uz Kamčatku. Savukārt 2012. gadā šis akcionārs kopā ar vēl citu atkārtoti vērsās pie Rimšēviča, aicinot palīdzību citos jautājumos saistībā ar FKTK. Kā samaksu Rimšēvičs pieprasīja 500 000 eiro, kas tiktu samaksāta divās daļās – viena pirms FKTK lēmuma pieņemšanas, savukārt otru pēc tam.

Jirgena skaidroja, ka Rimšēvičam neizdevās pilnībā paveikt no viņa prasīto, tādēļ tika samaksāta tikai pirmā daļa jeb 250 000 eiro. No prokurores skaidrotā izriet, ka Martinsona loma šajā noziedzīgajā nodarījumā bija būt kā starpniekam, kurš saņēma 10% no kopējās kukuļa summas.

Pēc tam, kad abi akcionāri vērsās KNAB, tika ierosināta lieta un operatīvo darbību rezultātā Rimšēvičs un Martinsons tika aizturēti, veicot kratīšanas un citas operatīvās darbības, skaidroja Jirgena. Viņa norādīja, ka līdz brīdim, kad jūnija vidū lieta tika nodota prokuratūrai, viens no apsūdzētajiem bija izvēlējies nesniegt liecības, taču tagad ir iesniedzis dažādus ar lietu saistītus materiālus.

Jirgena arī uzsvēra, ka nevar prognozēt, cik ilgs laiks paies, lai minētā lietā notiku tālāka virzība, bet viņa piebilda, ka gan Martinsons, gan Rimšēvičs ir lūguši laiku līdz augustam, lai iesniegtu rakstveida liecības. Tāpēc prokurore izteica cerību, ka aktīvāka lietas virzība varētu notikt līdz šā gada beigām.

Jau ziņots, ka Rimšēvičam apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 320.panta ceturtās daļas par kukuļņemšanu. Arī Martinsonam inkriminēta Krimināllikuma 320.panta ceturtā daļa, taču viņš tiek apsūdzēts kukuļņemšanas atbalstīšanā. Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 11 gadiem.

KNAB 18. jūnijā nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai krimināllietas materiālus pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu.

Komentāri (9)

J.šveiks 29.06.2018. 14.10

Ja liecinieku iesniegumiem nav pievienots dokuments par naudas pārskaitījumu uz rimševica kontu , advokāts par labu cenu lietu tiesā izgāzīs , čalis jau gatavo rakstisku paskaidrojumu , ne bez advokāta līdzdalības , pie mums tāda mēroga zagļus un korumpantus aiz restē m nevar iedabūt , deputāta sieva ik mēnesi gar kasi laida 800 000,bet vai iesvieda cietumā? taču nē un kas ir deputāta sieva pret valsts bankas prezidentu , tā ir utaina vienība nez ko tur vēl meklēt , ja pierādījumu nav , lietu mizkastē , ja ir tad ko velk garumā?

+5
0
Atbildēt

1

    janis_laiks > J.šveiks 29.06.2018. 16.27

    Tā kā Rimšēvičs pats nelēma un fktk lēmumus ietekmēt nevarēja, bet tikai KONSULTĒJA PAR MAKSU, tad šis gadījums ir jākvalificē tieši tāpat, kā zatlera “pateicības” – maksa par protezēšanas rindas pārbīdīšanu, op, u.c., kur zatlers gan PATS pieņēma lēmumus, gan pats bija izpildītājs. Ja viens naudu nosauca par labprātīgām pateicībām un pat nekaunējās nesamaksāt nodokļus no kaut aptuvenas summas, tad Rimšēvičs lai samaksā nodokļus un lieta darīta, jo, galu galā, negodīgo trasteni likvidēja, pat Rimšēviča konsultācijas to neglāba. Un, no otras puses, jebkurš advokāts savam kriminalajam klientam sniedz padomus, ko un kā melot tiesai, lai saņemtu maigāku sodu. Tad jau visi lembja advokāti jāiesēdina par šiem maksas padomiem. Arī ganbejs atmaksāja PIERĀDĪTO IZKRĀPTO un skaitās tīrs. Te nu mēs redzēsim, kā ir ar to “vienu taisnību visiem”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 29.06.2018. 15.31

es domāu, ka mēs te varam vērot bandītu karus ….

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/fktk-darbinieks-gandriz-nobraukts-incidentu-nesaista-ar-ablv-bank-paslikvidacijas-lietu.a283570/
Laikā, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērtēja „ABLV Bank” iesniegto pašlikvidācijas plānu, dzīvībai un veselībai bīstamu incidentu piedzīvojis kāds ilggadējs komisijas darbinieks – viņš gandrīz nobraukts ar automašīnu. FKTK vadība gan domā, ka notikušais nav uzskatāms par mēģinājumu ietekmēt komisijas lēmumu bankas pašlikvidācijas plāna lietā

+2
0
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 29.06.2018. 15.39

    Ja atklāsies visi ABLV noziegumi, smagi var nākties ciest tās lielākiem ziedojumu un “stipendiju” saņēmējiem: Vienotībai un SC un IeM, DP un SAB vadībām, kuru pienākums bija nepieļaut naudas mazgāšanu, starptautiskā terorisma finansēšanu un UA tirgošanu, nodrošinot iesūtītiem bandītiem un čekistiem brīvu pārvietošanos Šengenas zonā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > altinyildiz 29.06.2018. 15.45

    ko tu man raksti, es neticu nevienam pašam tavam vārdiņam – nu ko tu mocies

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Dusma 29.06.2018. 15.59

    Mans suns, kaut ļoti inteliģents un draudzīgs, līdzīgi tev, iedomājies, kas viss pasaulē grozās tikai ap viņu, ka ikviens viņam dara vai nu labu vai ļaunu. Tas nebija domāts tev, bet gan tikai atsaucoties uz komentāru. Kad rakstu tev, pati zini, kādu epitetus es izmantoju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > altinyildiz 29.06.2018. 16.09

    kā tu zini ko suns iedomājas ?

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 29.06.2018. 17.48

    Suns sunim draugs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 29.06.2018. 15.45

Deputātu sieva ir “sociāli tuvā” (pēc Solžeņicina definīcijas), toties, kā “Vairāk saules” reiderismā sarosījās Solncevas stipendiāti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu