Līgo rituāls • IR.lv

Līgo rituāls

Zīmējums — Līga Spunde
Sandra Spunde

Ierodoties ar paša sietu siera rituli, to pamanīs un novērtēs visi

Pagaršot  un salīdzināt uz svētku galda sarindotos sierus — kurš stingrāks, irdenāks vai zeltaināks — ir viens no Līgo vakara prieciņiem. Katrai saimniecei ir savi mazie noslēpumi — cik olu vai sviesta pielikts, cik ilgi karsēts. Lai arī Jāņu siera receptes būtība gadu gaitā nav ļoti mainījusies, sīkas nianses tomēr ir. Esam izskatījuši dažādu laiku Latvijas pavārgrāmatas un izrakstījuši dažas receptes. Varbūt kāda noder arī jums! Atcerieties — uzcienāt līgotājus ar paštaisītu sieru ir ļoti stilīgi!

A. Zāle. Jaunā pavāru grāmata. Izdevniecība Latgrāmata. 20. gadu izdevums

Sālsūdens un koka ripa

2 kilo biezpiena saberž ar karoti ķimeņu smalkos gabaliņos. Uzvāra pienu, ieliek biezpienu iekšā un vāra maisot, kamēr atdalās sūkalas. Pēc tam izlej uz šķidras drānas, lai sula notekās. Pieliek 6 sakultas olas, pāra karotes sviesta un masu traukā krietni sakuļ. Lai dabūtu sieru mīkstāku, pieliek mazliet sāli. Tagad saliek sieru atpakaļ drānā, pārliek tam apaļu koka ripu un uzliek slogu. Tā sieru atstāj 12 stundas. Pēc tam iznes iz drānas un tura sālsūdenī 24 stundas, liek siltā krāsnī apžūt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu