Uz veserību! • IR.lv

Uz veserību!

1
Daļa no kora dalībniekiem. Priekšā Lūkas Elberts un Valdis Vagars, otrajā rindā Kalvis Jaunalksnis, Kārlis Eimanis un Pauls Kasparsons, vidū diriģente Sandra Birze un diriģents Edgars Vegners, aizmugurē Dāvids Vējiņš, Tomas Kalejs, Andis Graudiņš un Edmunds Ronis. Foto — Roberts Birze
Ieva Puķe

Kora Veseris 23 vīri Dziesmusvētkos ieradīsies pa vistālāko ceļu — no Austrālijas. Tikai pirms trim gadiem izveidoto kori sapulcinājusi melburniešu Biržu ģimene. Sandra ir diriģente, Roberts — kora vadītājs

Šobrīd jūs esat mūsu mājas virtuvē, kur koristus pirms mēģinājuma cienājam ar uzkodām un atspirdzinājumiem. Uzņemam kā mīļus draugus, arī viņi dāsni atnes kaut ko līdzi, diriģente Sandra Birze Skype sarunā no Melburnas vēlā vakara stundā pagriež datora kameru tā, lai varu apskatīt visu telpu. «Es, ja ir vēsāks laiks, uztaisu kaut ko siltu,» piebilst viņas vīrs, kora Veseris vadītājs Roberts Birze, apsēdies līdzās Sandrai. «Robīša specialitāte ir bulciņas,» steidz turpināt sieva. «Man patīk tā omulīgā sajūta, kad koristi sanāk pie mums. Esam gatavi strādāt ar prieku, nejūtamies par daudz pārslogoti pēc dienas darba.»

Sekoju datora kamerai uz «mūzikas telpu», kā Birzes tagad sauc 24 kvadrātmetrus lielo bijušo dzīvojamo istabu. Izvāktas visas mēbeles, palicis flīģelis. «Un Robīša dūdas, kuras mēs arī vālējam,» iesmejas Sandra. «Kaimiņi ir ļoti laimīgi, visapkārt pārdod mājas kaut kādu iemeslu dēļ,» viņa pajoko.

No 14 gadu vecuma

Melburnas vīru koris Veseris mēģinājumos pie Birzēm sanāk divas reizes nedēļā. Uz divām stundām ceturtdienas vakaros un tad atkal svētdien dienas vidū. Silts ēdiens, Roberta ķimeņbulciņas pēc omītes receptes vai Austrālijas tradicionālie «desu ruļļi» sniedz papildu komfortu ne tikai tāpēc, ka pašlaik dienvidu puslodē ir ziema, kad gaisa temperatūra var nokrist līdz nullei. Tie koristi, kas dzīvo «jūrmalā» (tā Melburnas latvieši sauc okeāna piekrasti), uz Biržu mājām, ja ir aktīva satiksme, brauc pusotru stundu vienā virzienā. Viktors Brenners no Melburnas kaimiņu pilsētas Džilongas ceļo šurp divas stundas.

Kad Roberts Birze pirms trim gadiem dibināja Veseri, lielie Austrālijas attālumi nebija diskusiju centrā. Viņš pats pie Sandras gadsimtu mijā pārcēlās no 900 kilometru attālās Sidnejas. Kā abi secina, Austrālijā, kur daudzus latviešus vieno radniecība, Sidnejas puiši regulāri ieskatījušies skaistajās Melburnas meitenēs. Un vairākās paaudzēs dziedājuši vīru korī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu