Sengaidītais brīnums? • IR.lv

Sengaidītais brīnums?

«Es darbā uzrakstīju atlūgumu un gatavojos miršanai. Man bija saraksts, ko vēlos paspēt izdarīt pirms nāves,» atceras Džūdija Pērkinsa. Pirms trim gadiem viņai tika sākta eksperimentāla ārstēšana, un vēža šūnas organismā vairs nav atrodamas. «Tagad esmu atgriezusies ierastā ikdienas režīmā.» Foto — The Washington Post
Māris Diņģelis

Mediķi pirmo reizi izārstē sievieti vēlīnā krūts vēža stadijā

Pirms trim gadiem Džūdija Pērkinsa saņēma skaudru diagnozi: 49 gadus vecai divu bērnu mātei atlicis dzīvot tikai dažus mēnešus. Pirmo reizi krūts audzējs inženierei no Floridas tika atklāts jau 2003. gadā, un toreiz sieviete piekrita mastektomijai jeb krūšu noņemšanai. Diemžēl audzējs pēc desmit gadiem atgriezās agresīvākā formā ar daudzām metastāzēm. Viens ļaundabīgs bumbulis aknās bija tenisa bumbiņas lielumā. Audzēja izplešanos nespēja apturēt septiņi dažādas ķīmijterapijas kursi.

Pērkinsa piekrita jaunam medicīniskam eksperimentam — imūnterapijai, kad pacientam tiek injicētas īpaši pavairotas šūnas, kas pirms tam atsijātas no viņa paša imūnsistēmas. Tagad 52 gadus vecā sieviete tiek uzskatīta par izdziedinātu, bet pašu ār-stēšanas metodi zinātnieki raksturo kā «ārkārtīgi daudzsološu» atklājumu, kas piedzīvots pirmo reizi. Medicīnā nav zināms neviens cits paņēmiens, kā izārstēt krūts vēzi, kas tik plaši izplatījies organismā.

«Es darbā uzrakstīju atlūgumu un gatavojos miršanai. Man bija saraksts, ko vēlos paspēt izdarīt pirms nāves, piemēram, apskatīt Lielo kanjonu. Taču mans stāvoklis pasliktinājās ļoti strauji. Audzējs spieda uz krūšu nervu, un tas nozīmēja, ka lielāko daļu laika es centos pavadīt nekustīgā stāvoklī, lai izvairītos no asām sāpēm rokā. Es principā biju padevusies,» Pērkinsa stāsta avīzei The Guardian par situāciju pirms trim gadiem. «Tagad esmu atgriezusies ierastā ikdienas režīmā.» Un piepildījusi sapni redzēt kanjonu, dodoties 60 kilometru garā pārgājienā. Otrā inženieres aizraušanās ir izbraucieni ar kajaku. Viņas ārsti paziņojuši, ka Pērkinsai jau divus gadus nav vēža šūnu.

82 miljardi karotāju

Eksperiments tika veikts ASV Nacionālajā vēža institūtā Vašingtonas piepilsētā. Pērkinsas ārstēšanai tikai izmantota tehnika, kas tiek dēvēta par adaptīvo šūnu terapiju. Vispirms tiek veikta biopsija, paņemot audzēja paraugu un izpētot, kādas ģenētiskas mutācijas veicina tā izplešanos. Katram pacientam šīs mutācijas atšķiras un izpaužas ar izmaiņām olbaltumvielās, kas atrodas uz vēža šūnu virsmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu