Apmācies • IR.lv

Apmācies

1
Kopš pērnvasar Vairāk saules ieviesa VID jaunajām prasībām atbilstošus kases aparātus, iejaukšanās to darbībā esot tikpat kā neiespējama, skaidro Vairāk saules restorānu ķēdes līdzīpašnieks Endijs Bērziņš. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Krāpšanās ar nodokļiem vai konkurentu izrēķināšanās — kas īsti notiek ar restorānu ķēdi Vairāk saules?

Policijas kratīšana Vairāk saules restorānos pagājušajā nedēļā izsaukusi īstu emociju vētru. Kamēr saimnieki to sauc par izrēķināšanos, bet iedzīvotāji sociālajos tīklos dalās ar mirkļbirku #EsAtbalstuSaules, likumsargi diskusijās neielaižas. «Jums tas ir skandāls, mums — kriminālprocess,» Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava pamato atteikumu šobrīd sniegt atbildes uz sabiedrību interesējošajiem jautājumiem.

Kāpēc veiktas tik dramatiskas kratīšanas, kuru rezultātā bez mobilajiem telefoniem palikušas pat trauku mazgātājas? Kāpēc policijai radušās aizdomas par šmaukšanos ar kases aparātu datiem, ja Valsts ieņēmumu dienests (VID) pērn pārbaudē secinājis pretējo? Turklāt, lai gan parasti VID finanšu policija ir iestāde, kas izmeklē uzņēmumu šmaukšanos ar nodokļiem, kāpēc šoreiz policija ar viņiem nav sadarbojusies? VID rīcībā neesot informācijas nedz par kriminālprocesa sākšanas iemesliem, ne tā ietvaros veikto procesuālo darbību apmēru.

Maskās, ar automātiem

Kases aparātu datu sagrozīšana, lai tie neuzrādītu visus ienākumus un ļautu darbiniekiem izmaksāt aplokšņu algas — tā īsumā var rezumēt policijas pārmetumus Vairāk saules. Uz šādām domām likumsargus uzvedinājis kāds iesniegums un informācija, kas iegūta «ilgstoša valsts policijas darba rezultātā». Uzņēmuma mahinācijas, kas it kā veiktas kopš 2016. gada, ļāvušas valstij nošmaukt pusotru miljonu eiro nodokļos, aprēķinājusi policija, 29. maijā sākot kriminālprocesu.

Rāmā 12. jūnija pēcpusdienā policija veica 34 kratīšanas — restorānos Vairāk saules, uzņēmuma birojos, darbinieku mājās un automašīnās. To laikā likumsargi no pārmeklētajām vietām izņēma kases aparātus, printerus, zibatmiņas un citus datu nesējus. Izņemta arī nauda. Kāda darbinieka nesen dzimušajam bērnam atņemta pat raudzību dāvana — ar bērna vārdu rotāta krājkasīte, kurā bijuši pārsimt eiro. Darbinieki restorānos nostādīti pie sienas, aptuveni pusei no tiem, arī viesmīļiem, picu kurjeriem un trauku mazgātājām, atņemti mobilie telefoni. Uzņēmuma birojā, kur strādā trīs grāmatvedes, policija iebrukusi melnās maskās ar automātiskajiem ieročiem. Izmeklētāji nopratināšanā darbiniekiem atklājuši, ka divus mēnešus noklausījušies viņu telefonsarunas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu