Ko partijas atbildēs uz jautājumiem par veselības aprūpi • IR.lv

Ko partijas atbildēs uz jautājumiem par veselības aprūpi

Laikā, kad top politisko partiju programmas 13. Saeimas vēlēšanām, biedrības “Veselības projekti Latvijai” un Stokholmas Ekonomiskās augstskolas Rīgā eksperti nākuši klajā ar iniciatīvu, kuras uzdevums ir noskaidrot partiju viedokli par iespējamiem problēmu risinājumiem svarīgos veselības aprūpes jautājumos. Iniciatīvas mērķis ir mudināt politiskās partijas iekļaut veselības aprūpes jautājumus partiju programmās un dienaskārtībā.

Eksperti ir izstrādājuši anketu ar 20 jautājumiem, kas nosūtīta politiskajām partijām. Jautājumi ietver tādas iedzīvotājiem svarīgas tēmas, kā veselības aprūpes finansējums un augstie pacientu līdzmaksājumi, slimnīcu tīkla reforma, veselības aprūpē sniegto pakalpojumu kvalitāte un pieejamība, zāļu ražotāju un lieltirgotāju ietekme uz ārstu un farmaceitu zāļu izrakstīšanas un izsniegšanas paradumiem un zāļu cenām, veselības aprūpes speciālistu atalgojums un tālākizglītība u.c. Partiju sniegtās atbildes tiks apkopotas un publiskotas.

“Šī partijām iesniegtā anketa noteikti nav domāta kā vairāksolīšanas rīks politiķiem, bet gan kā papildus informācijas avots vēlētājiem, lai viņi pēc partiju atbildēm varētu labāk izprast partiju prioritātes un no politiķiem sagaidāmās darbības veselības aprūpes politikā nākamajos četros gados. Tāpat ir svarīgi, ka politiķi tieši tagad, kad tiek rakstītas partiju programmas, savu partiju iekšienē rūpīgi izvērtē veselības nozares problēmas un izdiskutē, kurām no tām viņi ir gatavi ķerties klāt ar konkrētiem risinājumiem. Anketa ar nodomu ir veidota tā, lai politiķi nevarētu atturēties, viņiem jāatbild ar “jā” vai “nē”, toties ir dota vieta skaidrojumiem, kur var ierakstīt arī līdz šim padarīto” skaidro biedrības “Veselības projekti Latvijai” vadītāja Vita Dumpe.

Pārskatot partiju īsās programmas, kas iesniegtas uz iepriekšējām – 12. Saeimas – vēlēšanām jāsecina, ka šajā periodā lielākajai daļai Saeimā pārstāvēto partiju veselības aprūpe nav bijusi prioritāte. Tā, piemēram, sociāldemokrātiskajai partijai “Saskaņa”, kas ieguva visvairāk mandātu, veselības aprūpe īsajā programmā minēta tikai pastarpināti, saistībā ar “taisnīgu nodokļu sistēmu”, solot samazināt PVN “atsevišķām medikamentu grupām”, savukārt partijai “Vienotība”, kas iepriekšējās vēlēšanās ieguva otru lielāko balsu skaitu, solījumi par veselības aprūpi lasāmi programmas pašā noslēgumā.

No Saeimā pārstāvētajām partijām anketa nosūtīta tiem deputātiem, kuri darbojas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā – Vitālijam Orlovam (S), Andrejam Klementjevam (S), Romualdam Ražukam (V), Hosamam Abu Meri un Renāram Putniņam (V), Aijai Barčai (ZZS), Līgai Kozlovskai (ZZS), Andrim Bērziņam un Gundaram Daudzem (ZZS), Ingunai Rībenai (NA), Mārtiņam Šicam (LRA), kā arī Silvijai Šimfai, kas tika ievēlēta no “No sirds Latvijai”. Saeimā nepārstāvētajām partijām anketa nosūtīta uz publiski pieejamo kontaktadresi.

Atbilžu sagatavošanai un iesniegšanai dots viens mēnesis (līdz 18. jūlijam). Pēc partiju atbilžu saņemšanas tās tiks apkopotas un publiskotas. Savukārt septembrī Stokholmas Ekonomiskajā augstskolā Rīgā tiks rīkotas partiju debates par veselības aprūpi, kurā ar partijām tiks pārrunāti gan anketā minētie, gan citi veselības aprūpē sasāpējuši jautājumi.

Partijām iesniegtie jautājumi ir apskatāmi šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu