Venēcijas vasara • IR.lv

Venēcijas vasara

Foto — Shutterstock
Ieva Raudsepa

Oranžais kokteilis ir labs iemesls, lai apsēstos kanāla malā un parunātos

Zane mani sagaidīja Piazzale Roma. Vairākus mēnešus nebijām redzējušās, un es biju atbraukusi ciemos no Helsinkiem, lai pirmo reizi apskatītu Venēcijas mākslas biennāli, kurā viņa toreiz strādāja. Pa šiem mēnešiem Zane bija apguvusi iemaņas, kā vislabāk izspiesties cauri tūristu biezoknim, un, lieki netērējot laiku, lai apbrīnotu tiltiņus un kanālus, mēs ātrā solī devāmies uz viņas dzīvokli. Draudzene bija izdomājusi, ka vispirms mums Venēcijā jāiet iedzert spritz. Pirms tam te biju tikai caurbraucot, un īsta priekšstata par pilsētu vai to, kas tur jāēd un jādzer, man nebija.

Noliku mugursomu, un ienirām atpakaļ cilvēkos. Zane labi pazina ielu labirintu, un mēs bez maldīšanās pilsētā, kas ir slavena ar to, cik viegli var pazust ieliņu līkločos, drīz vien iznirām pie maza bāriņa kanāla malā. Lai gan vēlāk pati pāris mēnešus nodzīvoju Venēcijā, tā arī vēlreiz neuzdūros vietai, kur pirmo reizi dzērām spritz. Neiedomājos arī Zanei pārjautāt, bet atceros, ka pasūtījām dzērienus un izgājām laukā apsēsties uz kanāla apmales. Tā bija ieliņa, kur nemudžēja no cilvēkiem, sēdējām, dzērām savus kokteiļus, ēdām granātābolu, ko bijām noplūkušas kādā pagalmā pa ceļam, un skatījāmies uz ūdeni, kurā ik pa brīdim garām paslīdēja laiva. Skats ir galvenais uz šīs salas — arī Josifs Brodskis Venēciju dēvē par «pilsētu acij», jo pārējās maņas tur spēlē sekundāru lomu.

Spritz ir tipisks Ziemeļitālijas kokteilis, kas nu kļuvis populārs arī citviet pasaulē. Tā sastāvā ir prosecco (vai kāds cits dzirkstošais vīns), gāzēts ūdens un aperitīvs. Kokteilī parasti iemet arī apelsīna vai citrona šķēli un lielu zaļu olīvu. Vispopulārākais ir Aperol Spritz, ko gatavo, izmantojot populāro aperitīvu Aperol — saldu, oranžu itāļu alkoholisko dzērienu. Ir arī rūgtāka versija Campari Spritz, kur Aperol vietā tiek izmantots Campari.

Dzēriena saknes sniedzas 19. gs., kad pār reģionu valdīja Hābsburgu impērija. Austrieši esot jaukuši vietējos vīnus ar ūdeni, jo tie viņiem likušies par stipru. Ar laiku, kad gāzētais ūdens kļuva populārāks, vīnu sāka miksēt ar to, un palēnām tas transformējās populārajā aperitivo, ko pazīstam mūsdienās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu