Iedurt ar zīmuli • IR.lv

Iedurt ar zīmuli

Gatis Šļūka. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

«Man patīk zīmēt tos politiķus, ar kuriem nav daudz jāpiepūlas, jo viņi jau izskatās kā karikatūras,» saka Gatis Šļūka (39). Nupat iznākusi grāmata Karikatūra LV, kurā apkopoti viņa darbi par Latviju

Trampa dzeltenais cekuls uz Gata krekla ir pirmais, kas piesaista uzmanību. «Tramps ir pateicīgs zīmēšanai. Vēl pirms kļuva par prezidentu, viņu daudz atainoja,» saka Gatis. Viņš paņēmis līdzi savas pirmās divas grāmatas, kuras, tāpat kā jaunāko Karikatūra LV, izdevuši Latvijas mediji (agrāk izdevniecība Latvijas avīze). Karikatūra LV apkopoti darbi par godu Latvijas simtgadei.

Pašķirstot pretī raugās tēli ar lieliem deguniem, lielām acīm un rokām ar četriem pirkstiem. Vairākās lapās redzami politiķi, jo Gatis ilgstoši strādā laikrakstā Latvijas Avīze. «Kad runājam par Latvijas karikatūristiem, pirmais prātā nāk Gatis, kurš izcili pilda savu uzdevumu. Gatim izdodas saskatīt, izvērtēt, izdomāt un uzzīmēt. Es apbrīnoju viņa darba spējas. Tas, ko viņš dara, ir ļoti vajadzīgi,» vērtē pieredzējušais karikatūrists Māris Bišofs.

Vaira — gultā

Vārdi «Šļūka» un «karikatūra» kopā izklausās neaizmirstami. Skolas laikā Gatim savs uzvārds nepatika, taču tagad to novērtē, jo «kā Jānim Bērziņam būtu grūtāk». Šļūku ģimenē nav mākslinieku, abi vecāki ir sakarnieki. Mamma skaisti auda, jo izmācījās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. «Bērnībā gāju viņai līdzi uz centrāli, kur varēju paklausīties, ko cilvēki runā,» smejas Gatis un atceras, cik forši kādreiz bijuši stacionārie telefoni: varēja piezvanīt un izjokot. «Tagad nekā, jo mobilajos var redzēt numuru, no kura zvana. Nav interesanti.»

Abi ar Gati nospriežam, ka mūsdienās daudz kas vairs nav kā 90. gados, kad bērniem bija pāris galda spēļu un multfilmas. Gatis atceras, kāds notikums bija brauciens no dzimtās Raunas uz Rīgu. «Bija tāds veikals, kurā es lūdzu mammu nopirkt markas ar Disneja multeņu tēliem. Pēc tam mājās pārzīmēju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu