Cenzētais lidojums • IR.lv

Cenzētais lidojums

1
Miks Zvirbulis. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Kinooperatoram Mikam Zvirbulim Četri balti krekli bija pirmā uzņemtā krāsu filma. Divdesmit gadus aizliegtu, to pavasarī parādīja Kannu kinofestivālā, autora sapņu zemē Francijā

Kad 23. maija vakarā Splendid Palace divās izpārdotās zālēs notika restaurētās 1967. gada filmas Četri balti krekli goda seanss, kas lielās intereses dēļ 18. jūnijā piedzīvos atkārtojumu,

operators Miks Zvirbulis (80) ar ziedu klēpi režisoram Rolandam Kalniņam (96) sekoja kā ieroču nesējs. Līdz 1986. gadam aizliegto Kreklu triumfu Kannu kinofestivāla klasikas programmā lielākā daļa viņu tā laika filmēšanas grupas vēroja no mākoņa malas. Zvirbulis un Kalniņš to piedzīvoja klātienē. Miks, kas cienījama vecuma režisoram mēdz izpalīdzēt arī ar šoferēšanu, ik pa laikam ar respektu atsaucas uz autoritāti: «To Rolands labāk zina, jāprasa Rolandam.»

Strādājis ar atzītiem kinoprofesionāļiem Aloizu Brenču, Jāni Streiču, Gunāru Piesi, Oļģertu Dunkeru, Pēteri Krilovu. Bet ar Kalniņu, acīmredzami, vieno īpaša saite.

Dzimis 1937. gada beigās, Miks atšķirībā no režisora gan sevi nesaista ar pirmskara Latviju. Pirmās apzinīgās atmiņas — 1941. gads, Otrā pasaules kara sākums. Nežēlīgs laiks. «Atceros, kā ar tēvu gājām pa Slokas ielu. Krustojumā, kur tagad ir piemineklis Rīgas atbrīvotājiem, sašautas krievu bruņumašīnas. Pie stūres sēdēja miris karavīrs, viņam bija rokas uz stūres, bet uz pirkstiem nebija gaļas, pliki kauli. Acīmredzot rokas ar liesmu metēju bija nosvilinātas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu