«Vēl nav ideāli» • IR.lv

«Vēl nav ideāli»

1
Anda Čakša. Foto — Ieva Salmane
Pauls Raudseps, Gunita Nagle

Veselības ministre Anda Čakša atzīst, ka arī nākamajos gados turpināsim atpalikt no kaimiņiem, tomēr uzskata, ka ir sperti pirmie soļi veselības aprūpes sistēmas sakārtošanā

Turpinot interviju sēriju ar valdības ministriem par padarīto, Ir devās pie veselības ministres Andas Čakšas (ZZS). Kopš stāšanās amatā 2016. gadā viņa visu laiku atradusies politikas krustugunīs — gan par ārstu algām, gan par veselības finansējumu, gan par e-veselību. Ko viņa atbild daudzajiem kritiķiem?

Viens no jūsu galvenajiem mērķiem ir rindu samazināšana. Vai nav tā, ka vidējie rādītāji uzlabojas, pateicoties reģioniem un mazpilsētām, bet cilvēkiem Rīgā vēl aizvien ir jāgaida ļoti garās rindās?
Izmaiņas ir, skatoties gan reģionāli, gan Rīgā. Biķernieku acu klīnikā rindas gaidīšanas laiks bija 5000 dienu, bet šogad uz 1. janvāri tas bija 500 dienu, pašlaik jau 400 dienu. Tendence ir pareizā. Pagājušajā gadā investējot 32 miljonus, panācām 42% izmaiņu.

Par 42% ir samazinājies kopējais gaidīšanas laiks?
Vislielākais uzlabojums ir gaidīšanas dienām stacionārā, pie 68%. Uz izmeklējumiem 33%, pie speciālistiem — 42%. (Ministres padomnieks Sergejs Ancupovs pēc intervijas precizēja, ka šie skaitļi attiecas uz visgarākajām rindām, kurām atlases kārtībā tika piešķirta nauda gaidīšanas laika samazināšanai — red.)

Mums pagājušajā gadā iedeva pirmo naudu rindu samazināšanai, bet rindas jau nevar samazināt, ja pretī nav ārsta. Tādēļ bija ļoti svarīgi, ka ārsti publiskajā sektorā ir gatavi turpināt pieņemt un pieņemt vairāk. Ko viņi darīja [iepriekš], kad bija brīvais laiks vai pietrūka naudas pakalpojumam? Gāja privātajā sektorā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu