Raidījums: Latvija atteikusies no ASV izmeklētāju piesaistes "ABLV Bank" likvidēšanas uzraudzībai • IR.lv

Raidījums: Latvija atteikusies no ASV izmeklētāju piesaistes “ABLV Bank” likvidēšanas uzraudzībai

11
"ABLV Bank" logo. Foto: Ieva Leiniša, LETA

ASV ir iebildusi iecerei “ABLV Bank” pašlikvidācijas procesā iesaistīt Latvijas puses auditorus “Ernst&Young”, tikmēr Latvija, iespējams, atteikusies no starptautiski plaši pazīstamās ASV bāzētās kompānijas “Kroll” piesaistes likvidēšanas uzraudzībai, liecina raidījuma “Nekā personīga” rīcībā esošā informācija.

Kā svētdien vēstīja raidījums, ASV iebildumi iecerei “ABLV Bank” pašlikvidācijas procesā iesaistīt Latvijas puses auditorus “Ernst&Young”, iespējams, arī saistīti ar to, ka šī firma savulaik jau veikusi bankas pasūtītus auditus.

Neformāli esot ieteikts izmantot šīs pašas auditorkompānijas pārstāvjus Polijā. Raidījumam zināms, ka šie auditori jau viesojušies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), bet piektdien bija devušies uz ASV, lai tiktos ar šīs valsts finanšu ministrijas pārstāvjiem.

Vienlaikus raidījuma rīcībā ir informācija, ka valdības mājā notikušā sanāksmē Latvijas amatpersonas esot atteikušās no ieceres piesaistīt kompānijas “Kroll” ekspertus bankas likvidēšanas uzraudzībai. Tieši “Kroll” izmeklētāji tika piesaistīti, kad pirms četriem gadiem Moldovā no trim lielākajām bankām vienas dienas laikā pazuda miljards eiro. “Kroll” izmeklēšana atklāja, ka krāpnieki izmantoja arī Latvijas bankas – Aizkraukles banku, Latvijas Pasta banku un “Privatbank”. FKTK vēlāk “Privatbank” piesprieda sodu divu miljonu eiro apmērā.

Tomēr sanāksmē iecere piesaistīt “Kroll” izmeklētājus atsaucību neguva un šī kompānija no slepenā plāna, iespējams, izņemta. Kā vēstīja “Nekā personīga”, neformāli zināms, ka iemesls tam bijis pieļāvums, ka “Kroll” Moldovas izmeklēšanas dēļ varētu nonākt interešu konfliktā. Tomēr Moldovā izmeklētāji savu darbu jau labu laiku kā beiguši, tāpēc šis arguments neizturot kritiku.

Raidījums arī ziņoja, ka, iespējams, FKTK jau šonedēļ varētu pieņemt lēmumu par “ABLV Bank”. “Nekā personīga” zināms, ka šī sanāksme tika plānota trešdien, bet tagad pārcelta uz otrdienu, 12.jūniju.

Pagājušajā nedēļā Latvijā pēkšņā vizītē ieradās ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs. Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā, Bilingslijs Latvijā ieradies pēkšņā vizītē, lai cita starpā uzklausītu virzību jautājumā par “ABLV Bank” likvidāciju un to, kā norit finanšu sektora sakārtošana.

Tāpat iepriekš vēstīts, ka “ABLV Bank” likvidācijas procesam plānots piesaistīt starptautisko auditorkompāniju “Ernst&Young”, kura izvērtēja arī bankas pašlikvidācijas plānu, to 4.jūnijā aģentūrai LETA apstiprināja bankas likvidators Arvīds Kostomārovs.

Kostomārovs arī informēja, ka “Ernst&Young” projekta komandai nozīmējis speciālistus no piecām valstīm – ASV, Apvienotās Karalistes, Polijas, Lietuvas un Latvijas.

Komentāri (11)

Sskaisle 11.06.2018. 12.57

savukārt , kas attiecas uz FM un FTK – savas domas nemainu – Latvijas valsts ir bandītu kontrolēta un vadīta , būtībā ASV iesaistās darbībās nevis ar demokrātiskas , bet ar demokrātiski vēlētas bandītu valsts valdību ….

atgādinu, ka sabiedriskie masu mediji joprojām ir to pašu bandītu kontrolē – mums katru dienu tiek ziņots – kā ar āmuru pa galvu sists – ka ZZS/NA un SC ir labākie un godīgākie politiskie spēki –

+4
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 11.06.2018. 14.00

    “ka ZZS/NA un SC ir labākie un godīgākie politiskie spēki”
    ————
    Kur ko tādu atradi? Rēders, Tomsons, Liniņš, Strautmane, Streips bez mitas izkārnās uz latviskām: NA un ZZS un slavē Vienotību un JKP, bet par RD čekistu, komunistu, staļinistu, rusistu, sātanistu un krievu armijnieku pastrādātiem noziegumiem tiek kautrīgi noklusēts. Tas pats Vienotības centrālā orgānā, IR.LV.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Sskaisle 11.06.2018. 12.55

es slikti orientējos ekonomikā un finansēs, bet lūk lasu , ka Merkele sataisījusi mums visiem – piedodiet, sūdus – ne tikai ar savu willkommen politiku – bet arī ar banku politiku.
Ir eksperti, kuri uzskata, ka tieši banku sektora problēmas ES , kavē vispārējo ES ekonomisko attīstību …

nezinu – labprāt saprastu – kas ir kas …

https://www.focus.de/finanzen/banken/entscheidung-in-naechsten-zehn-jahren-moeglich-dass-euro-sie-ueberlebt-historiker-warnt-vor-ende-der-eu-wegen-merkel_id_9071543.html

+3
-2
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 11.06.2018. 13.43

    Nav tik traki. Tas Fērgusons arī agrāk ir rakstījis līdzīgi un vainojis Vāciju un Merkeli:
    http://www.spiegel.de/international/europe/the-germans-have-learned-nothing-from-history-a-838429.html

    Eiropā (ES) pēdējos gados ir daudz darīts, lai stiprinātu finanšu stabilitāti un banku uzraudzību. Žurnālists saka, ka tas darīts par vēlu. Nu skatīsimies, laiks rādīs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 11.06.2018. 15.17

    paga paga Tonij, es to tādā sakarībā, ka ABLV bankas krīze uzrādīja milzīgas problēmas ar ECB .

    Kā var būt tā, ka amerikāņi redz, ka ABLV šmucējas, bet ECB neredz?

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 11.06.2018. 22.15

    Labs jautājums, Dusma. Jā, ABLV banka atradās Eiropas Centrālās bankas pārraudzībā kā viena no Latvijas sistēmiskajām bankām, taču ECB nenodarbojas ar naudas atmazgāšanas lietām, kurās ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) apsūdzēja ABLV banku. Kā to atklāja FinCEN, es nezinu, bet vispirms to vajadzēja pamanīt mūsu FKTK.
    http://www.db.lv/zinas/ecb-naudas-atmazgasanas-lietu-izmeklesana-nav-musu-pilnvaras-472260

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 11.06.2018. 12.12

Interesanti, ka curiku centrālais orgāns neko neraksta par Kipru, kur tieši tāpat pēc amerikāņu iniciatīvas tiek slēgtas zagtās krievu naudas mazgātavas
“Pēc ASV Finanšu ministrijas ierēdņa vizītes Kipras bankas sākt slēgt Krievijas pilsoņu kontus”
https://thebell.io/posle-vizita-chinovnika-minfina-ssha-kiprskie-banki-nachali-zakryvat-scheta-rossiyan/

+3
-2
Atbildēt

1

    QAnon > Jānis Lakijs 11.06.2018. 13.53

    Pati Krievijā nozagtā nauda nesmird, var smirdēt tikai tās pielietojums. Mūsu gadījumā ar ABLV un Rietumu bankām, kas finansē Krievijas gatavotos terora aktus un ziedo un maksā “stipendijas” prokremliskām: SC, Vienotībai un JKP.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu