No telefona sarunas līdz Daugavas stadionam • IR.lv

No telefona sarunas līdz Daugavas stadionam

Ainārs Rutkēvičs un Inga Liepa. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Jakone

Pēc pagājušajiem dziesmu un deju svētkiem Ainārs Rutkēvičs piezvanīja savai skolas un deju biedrenei Ingai Liepai. Viņš gribot dejot nākamajos deju svētkos. Un šis trakais plāns ir izdevies!

Viena no skaistākajām dejām mūsdienu horeogrāfijā! Tā nodomāja Radio SWH ziņu redaktors Ainārs Rutkēvičs, kad 2013. gada vasarā televīzijā skatījās deju svētku lieluzvedumu. Dejotāji izpildīja Jāņa Purviņa Rūnu rakstus. 1990. gada dziesmu un deju svētkos viņš pats kāpa uz lielā stadiona, bet gadu vēlāk dejošanai atmeta ar roku. Rūnu raksti viņā kaut ko atmodināja. Sociālajā tīklā Draugiem.lv Ainārs pamanīja savas kādreizējās skolas un deju biedrenes Ingas Liepas bildi tautastērpā. Piezvanīja un teica, ka grib piedalīties nākamajos deju svētkos. Ierosināja veidot deju kolektīvu. Inga labi atceras šo sarunu. «Sarunājām tikšanos, un viņš neatnāca,» Inga smejas. No sākuma nodomājusi, ka Ainārs joko: «Meitenes, jā, vienmēr grib dejot, bet puiši… Tie paši, kurus varēja ar tačku bīdīt, lai viņi kaut kur atnāk un savācas!»

Pēc mācībām un tautasdejām Rīgas Centra humanitārās vidusskolas deju kolektīvā Inga turpināja mācīties Mūzikas akadēmijā, izstudēja horeogrāfiju. Vēlāk vadīja gan bērnu, gan pieaugušo kolektīvus, bet tad no dejām aizgāja. Ainārs to nezināja. Un Ainārs arī nejokoja.

«Ainārs kad zvana, tad zvana. Arī man piezvanīja,» smejas tautas deju lēcējs nu jau ar piecu gadu stāžu Jānis Kulmanis. Arī viņš pievienojas mūsu sarunai restorāna Lidojošā varde vasaras terasē laiskā piektdienas pusdienlaikā, lai atminētos, kā Inga sarunāja dažas meitas, Ainārs — trīs puišus, un viņi savos kalendāros ierakstīja pirmā mēģinājuma datumu — 2013. gada 15. septembrī Rīgas Centra humanitārās vidusskolas zālē.

«Prasīju meitai, vai man tiešām ņemt to deju tērpu,» Inga atceras, kā šaubījusies līdz pat mēģinājuma sākumam. Pirmais mēģinājums ilga stundu. Lielākā daļa kolektīva sākotnējā kodola joprojām divreiz nedēļā tiekas šīs pašas skolas zālē. Tā izveidojās deju kolektīvs Sidrabi. Kolektīvs, kas jau ceturto gadu pēc kārtas deju skatēs iegūst augstākos novērtējumus savā grupā, un šogad jūlijā būs redzami deju lieluzvedumā Māras zeme Daugavas stadionā. No gandrīz 200 E grupas kolektīviem viņi iekļuvuši arī šaurajā izlasē, kas piedalīsies koncertā Vēl simts gadu dejai, kas notiks Arēnā Rīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu