Kā romānā • IR.lv

Kā romānā

4
Zviedrijas Akadēmijas locekļi tiek ievēlēti uz mūžu, bez tiesībām atkāpties no šī amata. Taču, kad šopavasar apkaunoto Akadēmiju nolēma pamest divas vienīgās sievietes, pie Akadēmijas ēkas notika mītiņš viņu atbalstam. Foto — Reuters/LETA
Georgs Dīcs, © Der Spiegel

Zviedrijas Akadēmijā pieņemts lēmums, ka šogad rudenī netiks pasniegta Nobela prēmija literatūrā. Tuvāk papētot seksuālās uzmākšanās un melu skandālu, kas satricināja balvas vērtētājus, rodas bažas, vai Akadēmija vispār jelkad spēs reabilitēties

It kā viss ir kārtībā. Bet tad pēkšņi — vairs nekas nav kartībā. Un ikviens atskatās atpakaļ, lai pārsteigti aplūkotu postījumus. Un sāk pārņemt grēmas: kāpēc mēs bijām iedomājušies, ka tas viss varētu beigties labi?

Tā īsumā var aprakstīt notikumus, kas satricinājuši Zviedrijas Akadēmiju un Nobela prēmiju literatūrā. Pēc seksuālas uzmākšanās skandāla atkāpusies gandrīz puse no pastāvīgajiem Akadēmijas locekļiem, jo atklātībā nāca fakti, ka atbildīgās personas vairāk nekā 20 gadus noklusēja tiem zināmus incidentus.

Piedzīvotā skandāla centrā ir divi vīrieši — Horācijs Engdāls (Horace Engdahl) un Žans Klods Arno (Jean-Claude Arnault). Engdāls (69) ir kā zirneklis tīkla vidū, kurš ilgu laiku bijis Zviedrijas Akadēmijas pastāvīgais sekretārs. Savukārt Arno (71) ir manipulators ar vispusīgiem talantiem, kas viņam palīdzēja savaldzinat cilvēkus ar savu izglītību, runām un dziesmām, ko viņš saviesīgos vakaros krievu un zviedru valodā mēdz dziedāt līdz agram rītam.

Zviedrijas Akadēmija mājo pašā Stokholmas centrā. Šaurās vecpilsētas ieliņas ir perfekta vieta tūristiem — sava veida brīvdabas muzejs, kur laiks apstājies un dzīvo paralēli mūsdienu realitātei. Vārdu sakot, tā ir perfekta vieta tādām personām kā Engdāls — varu un uzmanību alkstošiem vīrišķīgās brālības locekļiem. Viņam patīk vācu romantiskā literatūra, un sievietes viņš redz vienīgi kā mūzas ģeniāliem vīriešu prātiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu