Maldināšana, neapdomīgs tuvredzīgums vai apzināta pretvalstiska rīcība? • IR.lv

Maldināšana, neapdomīgs tuvredzīgums vai apzināta pretvalstiska rīcība?

16
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Andris Ķēniņš

Saeimas likumdošanas datu bāzē ir iekļauts šķietami nacionālās identitātes un latviskās kultūras telpas stiprināšanas interesēs ietērpts priekšlikums, kas paredz pienākumu visām radio stacijām savās programmās vismaz 20% apjomā spēlēt latviešu mūziku. Iniciatīvas autori norāda ne tikai uz šī priekšlikuma it kā pozitīvo ietekmi uz nacionālās kultūras telpas interesēm, bet pat piesauc pozitīvo ietekmi uz valsts budžetu – palielināšoties IIN un PVN maksājumi, savukārt citas tautsaimniecības nozares šis priekšlikums neskaršot.

Ja jau viss ir tik skaisti un gludi, kāpēc šī priekšlikuma iesniedzēji nav pat pacentušies aprunāties ar radio nozari, kuru tas visvairāk sakars, kaut vai pieklājības pēc? Atbilde varētu būt gaužām vienkārša, jo realitāte nav tik rožaina, kā to cenšas pasniegt – šāds regulējums nesasniegs definētos cēlos mērķus, mēs piespiedu kārtā nevienu neiemācīsim “mīlēt Raini” un, ņemot vērā priekšlikuma graujošo ietekmi uz radio nozari, nodokļu maksājumi valsts budžetā nevis palielināsies, bet tieši otrādi – samazināsies, tāpat kā samazinās Latvijas informatīvā telpa.

Neapšaubāmi, latviešu mūzikai ir ļoti būtiska vieta latviskajā kultūras telpā un nekavējoties ir jāmeklē veidi, kā atbalstīt un stimulēt tās attīstību, kā arī konkurētspējas palielināšanos, bet konkrētais priekšlikums ne tikai nav latviešu mūziķu interesēs, bet arī draud sagraut radio nozari un būtiski sašaurināt Latvijas informatīvo telpu.

Mēs vairs nedzīvojam analogā laikmetā, kad vienīgais radio konkurents bija cits radio, plate, audio kasete vai kāds cits analogs datu nesējs. Radio tagad pamatā konkurē ar visās digitālajās platformās esošo audio un video saturu, plaši pieejamiem interneta radio vai specifiskām mūzikas vietnēm, piemēram, Spotify vai Youtube. Mūsdienu tehnoloģiskās iespējas ir mainījušas arī sabiedrības attieksmi pret radio un mūzikas patēriņu. Cilvēki vairs neklausās to, ko viņiem “uzliek” vai piedāvā, viņi klausās to, kas viņiem patīk, to, ko viņi grib dzirdēt.

Apzinoties šo situāciju un respektējot savu klausītāju, katra radiostacija veic pētījumus, analizē sava klausītāja vajadzības un nodrošina viņam to, ko viņš vēlas. Citādāk tas vienkārši nestrādā. Tās radio programmas, kurās ir latviešu klausītājs un kurš pieprasa latviešu mūziku, tur tā skan, un pat pietiekami lielā apjomā. Turpretī tur, kur šāda pieprasījuma nav, tur tas arī nekad nebūs. Muzikālais formāts un piedāvājums ir pamats radiostaciju darbībai, tāpēc līdzko tiks mākslīgi izjaukts līdzsvars starp muzikālo pieprasījumu un piedāvājumu, klausītāji neminstinoties aizmigrēs uz vietnēm, kur viņi var saņemt to saturu, ko vēlas. Attiecīgi latviešu mūziķi neiegūs plašāku auditoriju un lielākas autoratlīdzības. Radio nozarei savukārt tas nozīmē mazāk klausītāju, attiecīgi mazāk reklāmdevēju un ieņēmumu samazinājumu, un izrietoši mazāk autortiesību un nodokļu maksājumu.

Latvijā zaudēs visi iesaistītie, bet iegūs pamatā ārvalstīs reģistrētas platformas. Paanalizējot vēl detalizētāk, mēs ieraugām vēl vienu likumsakarīgu negatīvu seku posmu. Klausītāju aizmigrēšana uz digitālajām platformām vienlaicīgi nozīmē to, ka tie pamet Latvijas informatīvo telpu, kas esošā “informatīvā kara” apstākļos ir līdzvērtīgi iešaušanai abās kājās.

Rezumējot negatīvās sekas, kuras neapšaubāmi šie likuma grozījumi izraisīs, uzskatu, ka iesniegtie likuma grozījumi nav nedz latviešu mūziķu, nedz radio nozares, nedz Latvijas informatīvās telpas, nedz arī latviskās kultūrvides interesēs. Iesniegtā likumdošanas iniciatīva nepalielinās latviešu mūzikas pieprasījumu un jaunrades attīstību, līdz ar to aicinu Saeimas deputātus neatbalstīt un nevirzīt iesniegtos grozījumus tālākai apstiprināšanai. Vienlaikus apzinoties latviešu mūzikas nozīmi latviskajā kultūras telpā, aicinu sākt diskusiju par reāliem atbalsta  mehānismiem latviešu mūzikas attīstībai un konkurētspējas palielināšanai.

 

Autors ir Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors

Komentāri (16)

Sskaisle 05.06.2018. 09.25

pat nespēju visu izlasīt – ellē šitos nolādētos naciķus – bļedj – viņi ir sagrāvuši tiesu sistēmu – padarījuši Latviju par bandītu lielvalsti un jo drausmīgāka ir situācija – beztiesiskuma un nabadzības veidā – jo skaļāk spēlēs latviešu mūziku un plivinās Latvijas karogus – maukas nolādētā NA!

Tieši tāpat, kā katru rītu eju garām restaurētajam Laimas pulkstenim – pretī Brīvības piemineklim – skan Paula mūzika – nauda Paulam skan ripodama, bet ap pulksteni – atkritumu slānis kā pie cūkkkūts

Morberga tilta galiņā – kārtējo gadu pēc kārto zied un zeļ nātres un usnes – vārnas izmētājušas atkritumus – bet galvenais , ka skaisti to visu pasniegt – kā vara par mums gādā – par mums nabagiem – bļedj maukas sasodītie – kā tādiem kaķēniem vajadzētu tos purnus tajos mēslos pamērcēt – lai jūt kā ir dzīvot mēslos, tiem , kuri kājām staigā, ne meršos un bentlijos braukā

+4
-1
Atbildēt

2

    QAnon > Dusma 05.06.2018. 10.53

    Paskaidro, kā “naciķi” var iespaidot Kazlovska un IeM vadības simbiozi ar Krievijas organizēto noziedzību, ko “naciķi” var izdarīt Vienotības tikumisko un ideoloģisko priekšteču, LC, kādreiz ieceltiem tiesnešiem?

    +1
    -3
    Atbildēt

    2

    tonijs > altinyildiz 05.06.2018. 11.19

    Ko tu teiksi, ja izrādīsies, ka Bunkus slepkavību pasūtīja ar NA saistītais Sprūds un to īstenoja Krievijas killeris?

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    andrejs > tonijs 05.06.2018. 13.26

    Bunkus slepkavību pasūtīja ar NA saistītais Sprūds
    ————–
    esi jau nolaidies līdz kolpanta un dusmas līmenim…

    +1
    -4
    Atbildēt

    2

    kolpants > andrejs 05.06.2018. 21.46

    Bunkus slepkavību pasūtīja ar NA saistītais Sprūds
    ————–
    esi jau nolaidies līdz kolpanta un dusmas līmenim…

    Следующее предложение-всем, кто посмеет высказать хоть малейшее подозрение к любому члену НО, сразу крупны

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > kolpants 05.06.2018. 21.47

    сразу крупный денежный штраф, тюремный срок 1 год и высылка в Россию!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > andrejs 05.06.2018. 15.15

    Varu tikai priecāties, ja esmu vienā līmenī ar kolpantu un Dusmu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > altinyildiz 05.06.2018. 11.16

    netēlo – aita riebīgā – ej pie parādnieka –

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 05.06.2018. 09.32

    Labrīt, Dusma! Prieks atkal redzēt Tevi entuziasma pārpilnu. Piekrītot par NA, taisnības labad būtu jāatzīmē arī Saskaņas nopelni – attiecībā uz Rīgas atkritumiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 05.06.2018. 10.58

    Par Rīgas atkritumiem nedrīkst aizmirst, ka čeka ir taisnīgi sadalījusi visas kriminālās sfēras Vienotības un SC starpā. IeM, DP un SAB rīcībā pret SC ir tik daudz materiālu, ka ievēlot normālu, uz latvisku Latviju orientētu Saeimu, SC komunisti, čekisti, staļinisti, rusisti, sātanisti un krievu armijnieki, sekundi vairs nebūtu uz brīvām kājām.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

kolpants 05.06.2018. 21.51

Похоже, у национально озабоченных совсем уже крыша едет.. Или просто полное отчаяние “как же избирателя привлечь”. Я специально выбираю EHR, потому что там нет песен на русском и латышском, чтобы не слышать и не вникать часто в совершенно бредовые тексты. Да, и на английском многие песни не блещут интеллектом, то там бы хотя бы не так смысл понятен, можно просто слушать само музыкальное исполнение.
Ну придется переходить просто на диски и музыку с флешки.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 05.06.2018. 11.40

“Kamēr Sprūds bija cietumā, Bunkus centies strauji audzēt savu ietekmi”
http://nra.lv/latvija/kriminalzinas/246781-kamer-spruds-bija-cietuma-bunkus-centies-strauji-audzet-savu-ietekmi.htm
Tas izskaidro, kāpēc Kazlovska vadītā milicija tik ilgi Sprūda kungu turēja apcietinājumā. Ja pret mani tā būtu izrīkojušies, es noteikti domātu par atriebību un vienalga, kurš nospiestu stroķa sprūdu (sanāca kalambūrs). Par Bunkus slapkavību skaidrības nav, to varēja izdarīt ABLV pārstāvji, bandīts Miška Uļmans, Kazlovska milicijas piesegtā Krievijas organizētā noziedzība, par nevēlēšanos dalīties laupījumā, varēja Latvijas patriots ar sakāpinātu taisnīguma izjūtu. Tādā gadījumā neviens Vienotības nelietis vairs nevar justies drošībā.
p.s. Interesanti kas tagad maksās Sprūda kunga ECT piespriesto kompensāciju?

+2
-4
Atbildēt

2

    cliche_biocodes60 > altinyildiz 07.06.2018. 09.26

    Komentārs ne par tēmu

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > cliche_biocodes60 08.06.2018. 03.52

    Tā bija atbilde Vienotības kaku stumdītājam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > altinyildiz 05.06.2018. 12.02

    Ja tu bandītu sauc par kungu, tas daudz ko pasaka par tevi pašu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 05.06.2018. 12.32

    Mūsu, Krievijas organizēto noziedzību un čeku apkalpojošie dienesti, ir pielikuši milzu pūles, lai Sprūda kungu varētu pasludināt par bandītu, tikušas publicējas desmitiem žurnaļjugas Sprances čekas pasūtīto paskvilu par viņu, bet viss kaķim zem astes, jeb tai vietā, kuru jūs uzskatiet par plaši pielietojamu caurumu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu