Rimšēvičam anulēta pielaide valsts noslēpumam • IR.lv

Rimšēvičam anulēta pielaide valsts noslēpumam

6
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) anulējis pielaidi valsts noslēpumam kukuļņemšanā aizdomās turētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, aģentūrai LETA apstiprināja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Arī SAB apstiprināja, ka pārbaude ir pabeigta, bet pieņemto lēmumu SAB publiski nekomentē, jo to var komentēt persona, par kuru ir pieņemts lēmums.

Vārpiņš teica, ka pielaides anulēšana notikusi pagājušās nedēļas nogalē. Vārpiņš pauda, ka tas noticis visai lielā steigā, turklāt viņam tas neesot pārsteigums, “ņemot vērā, kā vispār attīstās notikumu gaita Rimšēviča lietā”. Saskaņā ar advokāta teikto iemesls pielaides anulēšanai nav februārī presē publicētā fotogrāfija, taču plašāk viņš SAB lēmumu nekomentēja.

Advokāts norādīja, ka šāds rezultāts jau tika prognozēts. “Prognozējām, ja tas notiks, tas varētu notikt tieši šobrīd viena apstākļa dēļ, proti, pēc neoficiālas informācijas 30.maijā ir jānotiek Eiropas Savienības tiesas sēdei, kurā jālemj par pagaidu noregulējumu jautājumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja liegumu Rimšēvičam ieņemt Eiropas Centrālās bankas Padomes locekļa amatu,” pauda Vārpiņš.

“Visticamāk, Latvijas valstij trūkst argumentu, lai pamatotu Rimšēvičam piemēroto drošības līdzekļu nepieciešamību, tāpēc tiek mēģināts manipulēt ar pielaides jautājumu. Cita loģiska skaidrojuma šādai rīcībai nav, jo Rimšēvičs, ņemot vērā Satversmes tiesas pagājušā gada februāra spriedumu, lūdza SAB atlikt jautājuma izlemšanu viņa lietā līdz 1.jūlijam, kad stājas spēkā Satversmei atbilstoša SAB lēmumu pārsūdzēšanas kārtība, taču viņa lūgums apmierināts netika,” teica advokāts.

Vārpiņš uzskata, ka pie esošajā situācijā, kad Rimšēvičs nevar pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, pielaides jautājuma izlemšanas atlikšana līdz 1.jūlijam nekādus draudus valsts drošībai neradītu, savukārt viņam tiktu nodrošinātas cilvēktiesībām atbilstošas iespējas lēmumu apstrīdēt.

“Mūsu skatījumā tas ir politiski motivēts lēmums, kurš nevar ietekmēt Eiropas Savienības tiesas viedokli attiecīgajā jautājumā. Rimšēvičs ir pārliecināts, ka nav darījis neko tādu, kas varētu radīt pamatu apšaubīt viņa spēju glābāt valsts noslēpumus. SAB skaidrojums par pielaides anulēšanas iemesliem viņam nešķiet balstīts uz konkrētiem faktiem,” uzsvēra Vārpiņš.

Advokāts norādīja, ka Rimšēvičs izmantos visas iespējas panākt, lai lēmums tomēr tiktu pārskatīts un izvērtēts atbilstoši starptautiskiem cilvēktiesību standartiem.

Pašlaik likums “Par valsts noslēpumu” paredz, ka SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, tomēr 1.jūlijā spēkā stāsies iepriekšminētie likuma grozījumi, kas paredz, ka turpmāk ģenerālprokurora lēmumu par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Rimšēvičs februārī tika atzīts par aizdomās turēto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par “ABLV Bank” darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un “Norvik” banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar “Trasta komercbanku”, ko gan KNAB, gan Rimšēviča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Rimšēvičs paziņojis, ka nolēmis neatkāpties no amata. Viņa pienākumus pašlaik pilda Rimšēviča vietniece Zoja Razmusa.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (6)

Sskaisle 28.05.2018. 14.56

ha ha – ātri gan to izdarīja

0
0
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 28.05.2018. 14.23

Varbūt kāds zina, ar kādiem līdzekļiem nogrēkojušos varasvīrus piespiež acumirklī aizmirst “valsts noslēumu”, kad viņiem vairs nav tam pielaides?
Lūdzu, pastāstiet :)

0
0
Atbildēt

2

    J.šveiks > Jānis Lakijs 28.05.2018. 15.06

    ja neaizmirsīs , iestums kārstu lodāmaru attiecīgā vietā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Jānis Lakijs 28.05.2018. 16.43

    Kas tu filmas neskaties? Vienkārši pieslēdz pie elektrības un nodzēš atmiņu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > tonijs 28.05.2018. 16.48

    skatos , bet man tīkamāka Romas inkvizīcija

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > J.šveiks 28.05.2018. 20.13

    Es to JL teicu, Torkemada Tu mūsu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu