Laiks mosties! • IR.lv

Laiks mosties!

3
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Viesturs Kleinbergs

Nesen sociālajos tīklos lasīju kāda jauna cilvēka pārdomas par to, kāpēc profesionāļi un dažādu jomu speciālisti neiet politikā. Īss kopsavilkums — Latvija ir tik maza un politiķi tautas attieksmi pret sevi ir noveduši tik tālu, ka jebkurš, kas ieiet politikā, uzreiz tiek noliets ar zaņķi un nozākāts. Turklāt jārēķinās, ka mediji un politiskie oponenti tajā visā ievilks līdzi arī tavu ģimeni. Tātad cilvēkam ir jābūt vai nu ar nenormāli biezu ādu un vienaldzīgam pret visu apkārtējo viedokļiem, vai arī tik lielam ideālistam, ka spēj stāvēt tam pāri. Trešais variants — tik ļoti jāgrib tikt pie varas, ka visam pārējam nav nozīmes. Diemžēl pēdējos gados arvien biežāk tiek novērots pēdējais variants.

Loģisks jautājums — kādēļ gan vienam labam cilvēkam un jomas profesionālim, kurš ir dzīvē jau pietiekami daudz sasniedzis un patiesībā uz kopējā nabadzības fona valstī dzīvo salīdzinoši labi, būtu sev jānodara tik ļoti pāri, lai sevi un ģimeni pakļautu tādām ciešanām? Man ir atbilde.

Tādēļ, ka Latvija ir viena no skaistākajām valstīm pasaulē. Mums ir plašākie un sēnēm bagātākie meži Eiropā, mums ir pasaules līmeņa mākslinieki, spēcīgi sportisti un izcili prāti. Mūsu galvenais resurss ir daba un cilvēki. Tas ir nenovērtējams resurss.

Taču, kamēr mūsu valsti vadīs cilvēki, kurus nekad nav interesējusi visas valsts kopējā labklājība, bet tikai reitingi ik pa četriem gadiem un sava kabata, kamēr pie varas būs bijušie komjaunieši un kompartijas funkcionāri, tikmēr nekas nemainīsies.

Kamēr izglītības politiku turpinās veidot politiķi, kurus neinteresē bērni un viņu izaugsme, ja viņi turpinās ar tiem eksperimentēt, ieviešot nepārdomātas un nesagatavotas reformas, lai tikai ātrāk dabūtu skolēnu darba tirgū (patlaban tas ir vienīgais reālais skaidrojums), tikmēr mēs zaudēsim izcilos prātus. Kamēr Zemkopības ministrijā politiku veidos Zaļo (uzsvars šeit ir uz Zaļo) un Zemnieku savienības politiķis, kurš neredz jēgu no plastmasas atkritumu ierobežošanas, mēs zaudēsim dabu un resursus. Kamēr mūsu labklājību noteiks ministrs, kurš var publiski apšaubīt pensiju sistēmas ilgtspēju, vispirms apgalvojot, ka jau 2019. gadā sociālās apdrošināšanas budžets būs ar negatīvu zīmi un nav ilgtspējīgs[1], lai panāktu īslaicīgus politiskos mērķus, pat nedomājot, kādu ietekmi šādi apgalvojumi atstāj uz potenciālo nodokļu maksātāju, bet jau pēc gada, kad OECD sniedz atzinumu par pensiju sistēmu, visiem ar lepnumu stāstīt ko pilnīgi citu, tikmēr mēs turpināsim zaudēt cilvēkus un nodokļu maksātājus.  Par pēdējo ministru runājot, jāatzīst, ka 26. aprīļa rītā Jānis Reirs klaji nodemonstrēja, par cik viens ministrs bez nekādām sekām var kļūdīties savās prognozēs — gada laikā mainot savu redzējuma par sociālā budžeta pārpalikumu par nieka 75 miljoniem eiro.[2]

Es tajās pašās nopeltajās ministrijās un daudzās pašvaldībās pazīstu un ikdienā satieku arī savas jomas speciālistus, kas zina, kā un ko darīt. Viņi ir profesionāļi. Taču nereti šiem profesionāļiem savs darba laiks jātērē, lai izdomātu, kā kārtējo reizi pamatot kādu neloģisku politisko iegribu un sakārtot tā, lai tas neizskatītos nepieklājīgi. Neizturot spiedienu, labākie aiziet, un esošās funkcijas tiek uzkrautas palikušajiem. Es sociālajā jomā ik uz soļa redzu neapmierinātību ar politikas veidošanu, taču neviens nav gatavs iet cīņā, jo saprot, ka pārspēks nav viņu pusē. Un tā ir arī citās jomās.

Cik ilgi mēs gulēsim un ļausim sevi mīdīt kājām? Laiks izteikt savu neapmierinātību skaļi, beigt atļaut politiku veidot jomu nepārzinošiem cilvēkiem, iesaistīties un parādīt, kā var!

Mozus izredzēto tautu pa tuksnesi vadāja 40 gadus, lai nomirtu pēdējais vergs un nomainītos domāšana. Kopš neatkarības atgūšanas Latvijai nu jau ir pagājuši 28 gadi. Vai mūsu modernajā laikmetā arī ir vajadzīgs tik ilgs laiks? Es ticu, ka ne!

 

Autors ir Soc.d.mag., sociālās politikas eksperts, partija “Progresīvie”

 

[1] 26.12.2016. laikrakstam “DIENA”, 17.01.2017. “LTV1” un 08.02.2017.  “Latvijas Avīzē” J. Reirs apgalvoja, ka Latvijas pensiju sistēma nav ilgtspējīga un jau 2019. gadā tā būs ar 25 miljonu eiro mīnusu.

[2] LTV1 “Rīta Panorāma” 26.04.2018.

Komentāri (3)

Sskaisle 23.05.2018. 15.22

kas attiecas uz valsts varu Latvijā – tā ir atbilstoša mūsu sabiedrībai – mūsu mentalitātei, mūsu rietumnieciskajām fasādēm un austrumnieciskajām viltībām un meliem .

Cik es noprotu – kaut ko par vēlēšanām šobrīd runā Domburs delfos – visi pārējie – klusē.
ZZS – kučinska bandu es neklausīšos principa pēc – vispār – visus šābrīža varnešus, bet jaunos spēkus gan klausīšos uzmanīgi .

Balsošu par kādu no jaunajām partijām. Sliecos kā saka – atdoties Bordānam, bet nu vēl jāapdomā

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 23.05.2018. 15.18

Šitādus tekstus ražo visi ,kuri grib tikt pie varas.

Es domāju, ka teorētisko pamatojumu tam, kāpēc cilvēki iet politikā jau ir pamatojis Vēbers un tur neko jaunu pateikt nevar – grib varu, grib pierādīt = apliecināt savas spējas. Pie tam šie abi argumenti ļoti labi iet arī kopā un kā saka pārklājas.

Tāpēc es cienītu un balsotu par tādu, kurš runātu nevis par savu svētumu un savas zemes svētumu – parādībam, kuras ir tikai politiķu runās, nevis īstenībā

bet es balsotu un balsošu par tādu, kurš skaidri un gaiši pateiks – man ir ambīcija būt varenam un ietekmīgam un es domāju, es ceru, ka spēšu tāds būt sev un savai valstij par godu, nevis postu.

+1
-1
Atbildēt

0

vvilums 23.05.2018. 22.10

Politikā iet un iesaistās kremļa padauzas, jo tos atbalsta virtuālā vidē troļļu,botu armija, plaši izdotā krieviskā prese un krievu TV kā arī pašu surogāt MM. Pagaidām jebkurš politiks spēks , kas stājies šim pārspēkam pretī, ir nolīdzināts līdz ar zemi.
Par vergu dvēselēm, kas varētu iznīkt pēc 40. gadiem mūsu gadījumā, kad kremļa propaganda visapkārt un daudz, būs 60 gadi, ja neko kardināli nedarīt, kaut vai tāpēc vien, ka viena paaudze dzīvo ilgāk, nu jau 30g.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu