Nepārejošais valdzinājums • IR.lv

Nepārejošais valdzinājums

Žorža Fukē piespraude (Francija, 1898—1901). Publicitātes foto
Veronika Viļuma, Fold

Izstādē muzejā Rīgas Birža pašmāju jūgendstila paraugi satiekas ar tā spilgtākajām izpausmēm Eiropā, piedāvājot skatītājam izsmalcinātu dažādu nacionālo skolu un mākslas veidu kokteili

Kamēr Latvijas sabiedrību pāršalkusi sajūsma par Baltijas valstu simbolisma izstādi prestižajā Orsē muzejā Parīzē, tepat pašu galvaspilsētā daudzpusīgas 19. un 20. gadsimta mijas mākslas izpausmes skatāmas mēneša sākumā atklātajā izstādē Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība mākslas muzejā Rīgas Birža.

Laikā, kad dizainā un arhitektūrā uzvaras gājienu piedzīvo tīras formas, praktiskums un atteikšanās no liekā, bet augstā vērtē ir minimālu resursu izmantošana, jūgendstila krāšņums varbūt arī vairs neskaitās modīgs, tomēr tā valdzinājums nekad nav apklusis, kaut arī kopš stila kulminācijas pagājuši vairāk nekā 100 gadu. Rīgā jūgendstila graciozās līnijas, sapņainos sieviešu tēlus un augu vijumus ignorēt ir grūti, jo tie spilgti atklājas pilsētas arhitektūrā un nerimstoši tiek daudzināti tūrisma ceļvežos. Pat tie, kuri ikdienā būvmākslai uzmanību nepievērš, gadījumos, kad pilsētas viesiem gribas parādīt kaut ko skaistu, tik un tā dodas Alberta ielas virzienā.

Lai cik neaktuāls šodien liktos jūgendstils, tajā nav nekā vecmodīga. Savulaik jaunā estētika cildināja dabu kā visaptverošu matēriju, piešķīra nebijušu lomu sievietēm un femīnajam, jūgendstila idejas pulcēja laikmetīgi domājošus cilvēkus, kuru pienesums izglītībā bruģēja ceļu modernisma uzvaras gājienam.

Jūgendstilam veltītās izstādes Eiropā turpina uzrunāt arī mūsdienu apmeklētāju. Tieši jūgendstila izstāde Londonas Viktorijas un Alberta muzejā ir viena no visu laiku apmeklējuma rekordistēm. Pūļi pieredzēti arī tepat Rīgas Jūgendstila muzejā un tā laika modei veltītajā izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu