Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Foto — AFP/LETA

Prezidents Donalds Tramps pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015. gadā noslēgtā Irānas kodollīguma un atjaunos visas sankcijas Irānai, kā arī noteiks visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus. Līgumu bija parakstījušas arī Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija, kas tagad darīs visu, lai saglabātu Irānas kodolvienošanos. Eiropas līderi izteica nožēlu par Trampa lēmumu. Irānas augstais līderis ājatolla Ali Hamenei brīdināja, ka ASV sankcijas pret Irānu var radīt šķēršļus eiropiešu biznesam šajā valstī. Sekas pēc ASV izstāšanās no līguma izjutīs arī Latvijā, jo pieaugs naftas un gāzes cenas.

Ziemeļkoreja pirms prezidenta Donalda Trampa tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu pagājušajā nedēļā no ilgstoša ieslodzījuma atbrīvoja trīs ASV pilsoņus.

Izraēlas bruņotie spēki pagājušajā nedēļā deva triecienu Irānas militārajai infrastruktūrai Sīrijā un uzlidojumos gandrīz to visu iznīcināja. Tas bija atbildes trieciens pēc 20 raķešu izšaušanas no Sīrijas teritorijas uz Izraēlas kontrolēto Golānas augstieni. Izraēlas aizsardzības ministrs Lībermans paziņoja, ka Sīrija tiek pārvērsta par irāņu militāro bāzi cīņai pret Izraēlu.

Pirmdien Katalonijas separātistu izvirzītais kandidāts Kims Torra tika apstiprināts par jauno Katalonijas prezidentu. 55 gadus vecais advokāts un rakstnieks Torra pauda atbalstu šā reģiona neatkarībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu