Pārcentība • IR.lv

Pārcentība

6
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Andrejs Judins

Pārcentība Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanā iezīmē ierēdņu vēlmi pēc jaunas, visvarenas represīvas institūcijas izveides.
Iestrādājot Latvijas normatīvajos aktos Datu aizsardzības regulas prasības, Tieslietu ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz ievērojami paplašināt Datu valsts inspekcijas pilnvaras, paredzot tai cita starpā arī tiesības ar tiesneša akceptu iekļūt personām piederošā īpašumā un piekļūt visa veida glabātajai informācijai – pēc būtības – veikt kratīšanas.

Nenoliedzot datu aizsardzības nozīmīgumu, manuprāt, tās nodrošināšanai ir jāizvēlas samērīgāki risinājumi. Likumprojektā piedāvātais ir virziens uz policejiskas valsts ar visvarenu datu inspekciju izveidi. Ja kratīšanas ir patiesi nepieciešamas, lai aizsargātu fizisko personu datus, jau šobrīd ir un arī turpmāk būs iespējams problēmas risināšanā iesaistīt Valsts policiju, uzsākt kriminālprocesu un tā ietvaros veikt visas nepieciešamās procesuālās darbības, t. sk. kratīšanas.

Ir jāņem vērā, ka Krimināllikuma 145. pantā jau ir paredzēta atbildība par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, un Vispārīgā datu aizsardzības regulā nav noteikts, ka Datu valsts inspekcijas darbiniekiem būtu piešķiramas tiesības iekļūt neapdzīvojamās telpās, dzīvokļos, būvēs un citos nekustamos objektos un līdz pat 72 stundām bloķēt jebkuru telpu, lai veiktu tur apskates un piespiedu pārmeklēšanas, kā tas ir paredzēts Tieslietu ministrijas sagatavotajā piedāvājumā.

Datu aizsardzība ir visur aktuāls jautājums. Ar personas datiem saskaras teju katras nozares pārstāvji. Tomēr uzraugošās iestādes pilnvarām ir jābūt samērīgām ar iespējamo likumpārkāpumu, turklāt personas datu apstrādes normu pārkāpšana nav nedz slepkavība, nedz miljonos vērtējama krāpšana.

Reja Bredberija antiutopijā “451 grāds pēc Fārenheita” ir aprakstīta sabiedrība, kurā ar likumu aizliegts glabāt un lasīt grāmatas, un ir izveidota “ugunsdzēsēju”, bet faktiski – dedzinātāju – komanda, kas pēc izsaukumiem dodas uz cilvēku mājām, kurās tiek glabātas grāmatas, lai šīs mājas iznīcinātu.

Līdzīgu ainu iztēlojos, domājot par iespējamiem rezultātiem nepamatotu pilnvaru piešķiršanai iestādei, kam ir jārūpējas par darbībām ar aizsargājamiem datiem. Nedomāju, ka mūsu sabiedrībai ir nepieciešama vēl viena valsts institūcija, kura personu datu aizsardzības nolūkā bez kriminālprocesa uzsākšanas varēs veikt darbības, kurām ir kriminālprocesuāls raksturs.

Ceru, ka kolēģi Saeimā ieklausīsies manā aicinājumā un atbalstīs priekšlikumu izslēgt šo normu no likumprojekta, bet Datu valsts inspekcija nākotnē efektīvāk sadarbosies ar Valsts policiju, nevis centīsies kļūt par neatkarīgu, ar plašām pilnvarām apveltītu represīvu institūciju.

 

Autors ir Saeimas deputāts

Pārpublicēts no Twitter bloga

Komentāri (6)

J.Biotops 15.05.2018. 14.32

Spriežot no tā, cik nopietni ļautiņi jau spieto ap manu datu aizsargāšanu pat no manis paša, jaunā regula tiks piemērota liela apjoma laupīšanai. Gan no visu iestāžu budžetiem, gan no privātiem uzņēmējiem un visiem, kam varētu būt kaut kādi “dati” .
Te mēs neaprobežosimies ar neizbēgamo neproduktīvu darba vietu radīšanu – uzraugi, atskaišu prasītāji kantoros un atskaišu rakstītāji uzņēmumos. Tas sīkiem bezdarbnieku kandidātiem, nopietniem vīriem darbi nopietnāki. Būs soda naudas, tātad taisnīgi un kompetenti pieņemti lēmumi, kuram pieķertajam cik jāmaksā budžetā (protams, tikai tur). Vēl svarīgāk – kuram par ko kādi grēki, reāli vai piemeklēti, atlaižami, kāpēc atlaižami un par cik atlaižami.
Tā druviņa man pļaujama…

0
-1
Atbildēt

0

andrejs 15.05.2018. 17.01

Pārcentība laikam jau tipiska latviešu ierēdņiem.
Vai atceramies cik uzcītīgi un iztapīgi Dombrovskis pildīja visādu ārvalstu fondu un “banku” norādījumus, un sanāca “veiksmes stāsts” ar simts tūkstošiem latviešu ārzemēs

0
-5
Atbildēt

3

    QAnon > andrejs 15.05.2018. 21.12

    Mīnuss arī no manis. Dombrovskis uzcītīgi un iztapīgi pildīja visus sava kuratora, Savicka, norādījumus.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ak > andrejs 21.05.2018. 20.21

    Nu ja, vainīgais tajā pusē kur rāda Kremlis un dižais Puzes lāčplēsis- tie paši pindosi, amerikosi un geiropa. Varbūt vienam otram mūsu pašu dižzemniekam derētu atturēties no rebēm ar krievu tanku ražotājiem. Varbūt tie simttūkstoši pamuka no vietējiem mērgļiem, kā domā? Vai puzlāčplēša patiesības ministrijas driķelētājam nav obligāti pašam domāt, viss jau uzrakstīts priekšā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > andrejs 15.05.2018. 17.20

    Kurš ārvalstu fondu un banku norādījums attiecībā uz krīzes pārvarēšanu bija nepareizs?

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    andrejs > tonijs 15.05.2018. 21.00

    Kas Datu aizsardzības regulā slikts?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu