Ilze Blāķe, pirmā beziepakojuma veikala veidotāja • IR.lv

Ilze Blāķe, pirmā beziepakojuma veikala veidotāja

1
Ilzei radās ideja par beziepakojuma veikalu, jo ģimene piekopj zero waste dzīvesveidu. Turzas veidotāji atgādina, ka Latvijā viens iedzīvotājs gadā rada aptuveni 400 kg sadzīves atkritumu un trešdaļa no tā ir iepakojums, lielākoties dabai nedraudzīga plastmasa. Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Krista Dzidzēviča

Lai samazinātu iepakojuma maisiņu, turzu un kastīšu patēriņu, par ko veikalā maksājam liekus centus, bet vēlāk izmetam miskastē, Ilze Blāķe nolēmusi radīt vienu īpašu Turzu. Tā sauks pirmo beziepakojuma veikalu Latvijā, kam pašlaik Projektu bankā tiek vākts pūļa finansējums.

Ilze ir molekulārā šūnu bioloģe, un viņas ikdiena aizrit, testējot dažādas farmācijā un kosmētikā izmantojamas vielas ar dzīvnieku un cilvēku šūnām. Kļūstot par mammu, Ilze arvien vairāk aizdomājās par to mantojumu, ko atstājam nākamajām paaudzēm, tādēļ savā ģimenē jau pāris gadus piekopj zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveidu. Cenšoties iepirkties dabai draudzīgi, radās ideja rīkoties pašai — atvērt pašapkalpošanās veikalu, kur gan parasto, gan ekoloģisko pārtiku un higiēnas preces būtu iespējams iegādāties vienuviet. «Ērti iepirkties, līdzi ņemot savus iepakojumus, šobrīd nav iespējams, jo ir jāizskrien vai puse Rīgas, lai dažādos veikalos iegādātos atsevišķus produktus.»

Veikals Turza ir plānots nelies un mājīgs — ikvienam, kurš vēlas pēc sevis atstāt mazāk atkritumu un arī lieki netērēt naudu. Projekta autori atgādina dažādos pētījumos apkopoto informāciju, ka vidēji 10—15% no produktu cenas veikalos veido tieši iepakojuma izmaksas. «Klients varētu nākt uz veikalu ar saviem traukiem vai iegādāties veikalā atkārtoti izmantojamus, dabai draudzīgus traukus, uzpildīt pēc savas vajadzības un samaksāt tikai par produktu, nevis iepakojumu, ko mājās izmet miskastē,» skaidro Ilze.

Ilzei ideju palīdz īstenot grafiskais dizainers Artis Tauriņš un Madara Bundzeniece, kas strādās veikalā. Tikai ar saviem līdzekļiem plānus pārvērst realitātē šobrīd nav iespējams. «Ejot uz banku un runājot ar investoriem, viņi grib redzēt, ka tā nav tikai dažu cilvēku vēlme. Lai to pierādītu, iesniedzu ideju Projektu bankā — tā iegūšu gan līdzekļus, gan pierādīšu skeptiskajiem ierēdņiem, ka rīdzinieki vēlas šādu veikalu un tas nav nepieciešams tikai man,» smejas Ilze.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu