Labākās zāles ir cilvēks • IR.lv

Labākās zāles ir cilvēks

1
Kopš februāra Bērnu slimnīcā par bērnunamu un daudzbērnu ģimeņu bērniem, kuru vecāki nevar būt klāt, rūpējas iniciatīvas Lielas rūpes par mazajiem auklītes (no kreisās) Mudīte Tindenovska, Maruta Skudra, Baiba Blaus, Anete Jermacāne. Attēlā nav Kristas Dārziņas un Karīnas Voitovas. Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Ieva Alberte

Mudīte, Maruta, Baiba un Anete ir auklītes bērniem, kuru vecāki slimnīcā nevar būt blakus. Viņas zina, cik liela laime ir kādam palīdzēt. Zina, kas ir pacietība un pieņemšana

Kādu vakaru pirms diviem gadiem jaunā māmiņa Linda Penēze (27) iegāja feisbukā, lai pameklētu sešus mēnešus vecajam dēlēnam drēbītes. Pamanīja kādas mammas ierakstu: «Help! Tā nu sanācis, ka esam ar dēliņu Bērnu slimnīcā, taču šoreiz stāsts nav par mums, bet gan par vienu skaistu trīs mēnešus vecu puisīti, kurš guļ ar mums vienā palātā. Liktenis nav žēlojis, mamma no puisīša atteikusies, un viņš guļ pilnīgi viens bez mantiņām. Varbūt kādai mammītei, kas dzīvo netālu, ir kāds mīkstais grabulītis vai miega lupatiņa, ko uzdāvināt bērniņam?» Lindai nosāpēja sirds par to, ka bērns slimnīcā ir viens. Viņa nevarēja iedomāties, ka tā mēdz notikt, līdz šim neko tādu nebija dzirdējusi. «Es gribēju palīdzēt.» Lai arī ziņa par vientuļo zīdaini nonāca medijos, situācija slimnīcā nemainījās. Bērnu slimnīcā bez vecākiem ārstējas aptuveni 70 bērnu gadā.

Linda sāka rīkoties pērn, kad viņai beidzās bērna kopšanas atvaļinājums. Nolēma neatgriezties darbā Kurzemes NVO atbalsta centrā Talsos, bet augustā nodibināja iniciatīvu Lielas rūpes par mazajiem. Ievietoja Facebook aicinājumu auklītēm pieteikties darbam slimnīcā. Gribētāju bija 40, uz tikšanos atnāca 20, savu CV atsūtīja tikai 10. Linda atlasīja sešas meitenes, noorganizēja viņām mācības pirmās palīdzības sniegšanā, emocionāli traumētu bērnu aprūpē. Visām meitenēm ir profesionālas aukles sertifikāts. No februāra viss notiek: katra auklīte strādā trīs dienas nedēļā un 12 stundas dienā. Arī Linda tikusi pie jauna darba — no gada sākuma viņa ir audžuģimeņu un aizbildņu atbalsta programmā Plecs. Linda cīnās, lai auklītēm par darbu tiktu samaksāts: patlaban naudas pietiek līdz oktobrim. Biedrības Latvijas Kristīgā alianse bāreņiem paspārnē ir izveidots arī ziedojumu tālrunis.

Lai auklītes varētu strādāt līdz gada beigām, pietrūkst 7000 eiro. Meitenes gan ir pieticīgas un lielā mērā šo darbu dara aicinājuma dēļ. Kāpēc? Par to stāsta Baiba, Mudīte, Maruta un Anete. Auklītes Krista Dārziņa un Karīna Voitova šoreiz palika aiz kadra.

Es vienkārši esmu blakus

Mudīte Tindenovska (32) no Kolkas ir vecākā māsa četriem brāļiem. Brāļi iemācīja iejūtību un rūpes. Izstudējusi sabiedriskās attiecības, viņa strādāja Tieslietu ministrijā par referenti lietvedi. «Man gribējās cilvēkiem dot vairāk. Prieku, pieskārienus, mieru,» stāsta Mudīte. Vēlme dot bieži vien rodas, ja pats esi ievainots un jūtīgāks. Atvērts. Tā bija arī ar Mudīti — pirms diviem gadiem viņa izšķīrās no vīra. Viss bija jāsāk no jauna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu