Žņaugs ap kaklu vietējiem referendumiem • IR.lv

Žņaugs ap kaklu vietējiem referendumiem

12
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Lolita Čigāne

Latvijā ir arvien vairāk pašvaldību, kuru vadībā kopš neatkarības atjaunošanas nekas nav mainījies. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kuras atbildībā ir pašvaldību darba pārraudzība, pašlaik cīnās ar opozīcijas līdzdalību ievērojami ierobežojošiem pašvaldību saistošajiem noteikumiem. Dažās pašvaldībās diemžēl iemeties autoritārisma vīruss, un vīrusi, kā zināms, ir lipīgi. Saeimas Valsts pārvaldes komisijas izstrādātais “Vietējo pašvaldību referendumu likums” piedāvā nelielu pretpoti.

Diemžēl pagājušonedēļ pati VARAM iznira kā zibens no skaidrām debesīm, lai šo likumu torpedētu. Saeimas atbildīgā komisija ar šo likumprojektu strādā jau sešus gadus un par tā virzību trešajā, galīgajā lasījumā 10. maijā jau bija vienojusies. Šī likuma sagatavošana saskaņā ar “Likumu par pašvaldībām” ir VARAM atbildība jau kopš 2009. gada. Ministrija pati ir šī likuma virzītāja un piedalījusies tā izstrādē.

Tagad sanāk, ka ministrija pēkšņi attapusies un grib apēst savu saules gaismu vēl neieraudzījušo bērnu. Saskaņā ar komisijas lēmumu vietējo pašvaldību referendumu likumam būtu jāstājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Pēc VARAM “stopkrāna” komisijas sēdē ir pieņemts lēmums “turpināt diskutēt”. Saeimas Valsts pārvaldes komisijas lēmums atbalstīt likumprojekta virzību uz Saeimas 3. galīgo lasījumu tādējādi ir “pakārts gaisā”, gaidot laiku, kad VARAM ministrs varēs atnākt par šo likumprojektu “parunāties”.  No VARAM vēstules īsti nekļūst skaidrs, kas tad pašai VARAM šajā likumā nepatīk – neskaidri idejas autorība piedēvēta kādai savulaik nevēlamai partijai. Minēts arī, ka šie referendumi “neesot lietderīgi”.

Kas tad ir tik draudīgs šajā likumprojektā? Tas paredz iespējas konkrētajā pašvaldībā deklarētajiem izteikties par trīs jautājumiem – pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, publisku ēku būvniecību un pašvaldības domes atlaišanu.

Pašvaldības referendumam paredzēta lemjoša, nevis konsultatīva loma. Lai izteiktos par katru no šiem jautājumiem, pašvaldības iedzīvotājiem jāveic liels darbs. Piemēram, lai panāktu 2017. gadā ievēlētās Rīgas domes atlaišanu, tā ierosināšanai būtu nepieciešams elektroniski vai papīra versijā savākt nedaudz mazāk kā 130 tūkstošu parakstu (30% no iepriekšējās vēlēšanās reģistrētajiem vēlētājiem). Tas ir tik, cik vēlētāju vēlēšanās nobalsoja par Saskaņu. Lai referendums būtu noticis, tajā jāpiedalās vismaz 82 tūkstošiem vēlētāju (2/3 no iepriekšējās vēlēšanās piedalījušos), no kuriem vairāk nekā 50% nobalsotu “par”. Turklāt referendumu par domes atlaišanu būtu iespējams sarīkot tikai domes darba otrajā un trešajā gadā, bet ne pirmajā vai ceturtajā.

Daži Saeimas Valsts pārvaldes komisijas deputāti, piemēram, bijušie Skrundas, Tukuma un Apes novada priekšsēdētāji stingri atbalstīja vietējo pašvaldību referendumu likuma virzību, uzskatot, ka tas ir svarīgs instruments iedzīvotāju un pašvaldības dialogam. “Gudra pašvaldības dome līdz referendumam nenonāks, viss tiks atrisināts sarunu ceļā.” Savukārt ZZS, Nacionālās apvienības un Saskaņas deputāti uzskatīja, ka “jāturpina parunāties”.

Dārgie Saeimas kolēģi, ka tik mēs “neturpinām parunāties” līdz brīdim, kad attapsimies, ka kādā pašvaldībā “runāt turpinātāji” būs, pašvaldības dome arī būs, bet iedzīvotāji tur vairs negribēs dzīvot.

 

Autore ir Saeimas deputāte

Komentāri (12)

J.Biotops 09.05.2018. 13.07

“…ZZS, Nacionālās apvienības un Saskaņas deputāti…” Par šo trīsvienību vēl kāds brīnās? Vai varbūt gaidāmo zaudējumu paredzoša liberaste vienkārši apmelo paredzamo valdošo koalīciju?

+3
-2
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 09.05.2018. 22.20

    gaidāmo zaudējumu paredzoša liberaste
    ———-
    Ļoti trāpīgs raksturojums. Kārtējais žetons!

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > andrejs 10.05.2018. 06.08

    Pateicos!
    Jūtos lepns, ka man, liberastam, izdevies uzminēt patiesu patriotu domu gājienus.

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > J.Biotops 10.05.2018. 09.39

    Bija gan ko minēt :D Vai tad kāds nezināja,ka patrioti Čigāni uzskata par aizrautīgu liberasti,kura nacionālistus mēģina ierakstīt slepenos interfrontistu sabiedrotajos.Un to,ka liberastiem patreiz ir čābīgi ar reitingiem.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 10.05.2018. 14.35

    Jūsu tirādē par Lakatine neviens vārds nav samelots.Mūsu domas sakrīt.
    P.s. Jūs -liberasts? diez vai

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > andrejs 10.05.2018. 19.38

    Tirādē par Lakatine”, kur neviens vārds nav samelots (paldies!), aprakstīta paredzamā koalīcija pēc vēlēšanām – ZZS + NA + S. Ja jau pat Jūs apstiprināt manas bažas, tad šaubām vietas neatliek. Kurš nu vēl labāk pārzinātu lietas pie patriotiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    andrejs > J.Biotops 12.05.2018. 22.59

    aprakstīta paredzamā koalīcija pēc vēlēšanām –
    ——
    Pederastijas atbalstotājiem zāģis – izklausās cerīgi. Kā padlatvijas legalizētie kolonistilems, tā arī bīs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 11.05.2018. 11.09

Ja prokremlisko zagļu un čekistu kājslauķu, Vienotību, atbalstošām marginālām padibenēm un koprofāgiem klibo atmiņa, tad atgādināšu, ka Putina kuces, Kononova fanāta Zatlera, čekas savāktā spitālīgo varza, jau bija zem SC sedziņas. un pilnīgi droši, ka Rinkēvičs, Kozlovskis, Ķirsis un Lībiņa-Egnere tur ir iesildījuši vietas pārējiem saviem līdzdalībniekiem.

0
0
Atbildēt

0

QAnon 09.05.2018. 14.51

Kur jūs, koprofāgi, bijāt, kad Putina kuces Zatlera tuvākais līdzskrējējs, Sprūdžs, noskatījās, kā Ušmeriks izputina desmit miljonus sava paģeļņika, Antonova bankā, bet morālais kroplis, Savicka apteksne, Dombrovskis, turpināja ar to mēslu koķetēt?

+2
-4
Atbildēt

1

    Pandora > altinyildiz 09.05.2018. 20.22

    Zeltamute, kurš ir mēsls – Putins, Zatlers, Sprūdžs, Ušakovs (viņam šodien liela diena), Ameriks, Antonovs vai Savickis? Vai visi?

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Pandora 09.05.2018. 21.24

    Visiem latviešu tautas un valsts nīdējiem, tai skaitā Dombrovskim, šodien ir liela diena. Nešaubos, ka, pirms viņi ar Junkeru, saldais pārītis, liksies gultā, abi atzīmēs.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > Pandora 09.05.2018. 21.19

    Ja cilvēks līdz acīm sēž mēslos, tad saprotams, ka apkārt redz tikai mēslus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu