Zemkopības ministr, neonikotinoīdu grupas insekticīdi ir jāaizliedz! • IR.lv

Zemkopības ministr, neonikotinoīdu grupas insekticīdi ir jāaizliedz!

6
Bite ar ziedputekšņiem.
Liene Brizga-Kalniņa, Andrejs Briedis

Zemkopības ministrija un Valsts augu aizsardzības dienests sagatavojuši Latvijas pozīciju par Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto neonikotinoīdu aizliegumu. Pozīcija pauž – Latvija neatbalsta šo aizliegumu.

Latvijas Dabas fonds (LDF) vēršas pie Saeimas Eiropas lietu komisijas un aicina atbalstīt EK piedāvāto neonikotinoīdu aizliegumu Eiropas Komisijas Augu, dzīvnieku, pārtikas aprites un dzīvnieku barības pastāvīgajā komitejas balsojumā 27. aprīlī un neatbalstīt Zemkopības ministrijas un Valsts augu aizsardzības dienesta sagatavoto Latvijas pozīciju.

Kopš 2013. gada, kad Eiropā ierobežoja neonikotinoīdu grupas insekticīdu lietošanu bitēm pievilcīgajiem kultūraugiem, ir iegūti pietiekami pierādījumi, kas pierāda neonikotinoīdu kaitējumu apputeksnētājiem.

To apliecina arī Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) veiktais neonikotinoīdu ietekmes izvērtējums, kura rezultāti tika publicēti šā gada 28. februārī.

Daļa no Latvijas lauksaimnieku organizācijām ir paudušas bažas par EK rosināto aizliegumu, savu pozīciju balstot ekonomiska rakstura pieņēmumos un aprēķinos. Tāpat tiek minēta arī potenciālā negatīvā ietekme uz valsts budžetu. Taču jau 2013. gadā bija skaidrs, ka neonikotinoīdi kaitē apputeksnētājiem un ir sagaidāmi stingrāki ierobežojumi.

Ja neonikotinoīdu aizliegumam patiešām var būt tik būtiska ietekme uz lauksaimniecību, tad nav izprotams, kāpēc līdz šim Latvijā nav sākti pētījumi par neonikotinoīdu ietekmi uz apputeksnētājiem.

Vēlamies norādīt arī to, ka EK ierosinājuma bloķēšana 27. aprīļa balsojumā tikai atliks ierobežojumu stāšanos spēkā. Ja šajā balsojumā dalībvalstis neatbalstīs EK priekšlikumu, tad notiks atkārtota balsošana apelāciju komitejā. Ja arī apelāciju komitejā nevar panākt vienošanos, tad gala lēmumu pieņem EK vienpersoniski. Un EK ir par neonikotinoīdu aizliegšanu. Vēlamies norādīt, ka Eiropas lietu komisijas atbalsts EK ierosinājumam parādītu Latvijas iedzīvotājiem, ka Saeimas deputāti ir par ilgtspējīgu attīstību un Latvijas dabas saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Mēs aicinām Saeimu atbalstīt Eiropas Komisijas priekšlikumu par neonikotinoīdu aizliegšanu un izmantot šo iespēju, lai atbalstītu reālu lauksaimniecības pāreju uz ilgtspējīgu augu aizsardzību, kas nekaitē videi!

 

Latvijas Dabas fonds

P. S. Saeimas Eiropas lietu komisija ceturtdien, 26.aprīlī, pauda atbalstu Eiropas Komisijas priekšlikumam noteikt jaunus ierobežojumus neonikotinoīdu lietošanai. Tas ir nepieciešams, reaģējot uz bažām par vielas kaitīgumu bitēm.

Komentāri (6)

no malas 27.04.2018. 10.59

Pat lielās Eiropas valstis atbalsta šā preperāta aizliegumu.
Mūsu zemnieki pārāk aizrāvušies ar minerālmēslu un pesticīdu lietošanu. Šķiet, ka kontrole šajā jomā ir tikai uz papīra.
Kāpēc Zaļā partija klusē par šo problēmu? Vai tā neapjēdz vai negrib saprast situācijas nopietnību?
Diemžēl izskatās, ka šodienas zaļie ir tikai satelīts ZZS un Zemkopības ministrijai.

Kāpēc mūsu Zaļā partija par šo problēmu klusē?
Izskatās, ka ši partija ir tikai Zemkopības ministrijas un ZZS satelīts.

+8
-2
Atbildēt

0

Sskaisle 27.04.2018. 11.11

es domāju, es nezinu , es tikai domāj, ka runa ir par lobiju – ka ķīmiijas – mūsu indētāju nozarei ir mizlīgs lobijs ES un pasaules līmenī –

Nu un zaļie ir tādi paši zaļie kā es lillā – varētu rakstīt, jāsmejas , ja ne jāraud –

kaut vai VVD Koļegova – Latvija ir pārvērsta par Eiropas atkritumu kurvi, kamēr vides speciālsiti apgalvojot, ka šiem esot izcila VVD vadītāja. Kādā ziņā izcila – netīro atkritumu biznesa aizstāvētāja? Kāds no riepu biznesa bandītiem – tās pašas zzs partijas biedriem un sponsoriem sēž cietumā par ekoloģisko bandītismu?
Ziniet , Čepānes kundze, pajautājiet man , ja ir šaubas – es visu izskaidrošu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu