Grāmatas ietvars • IR.lv

Grāmatas ietvars

1
Rihards Bargais: «Tētis man pēc izlasīšanas zvanīja, ka viņš par Beļģijas ķēvi saucis nevis kaimiņieni, bet vienu citu slampenieci un ka viņi ar kaimiņieni Anniņu bijuši labi draugi. Tad es atcerējos — jā, viņš to kaimiņieni patiesībā sauca par Tečeri. Briesmīgi, nu. Kauns uzbrūk vienkārši plosošs.» Foto — Gints Malderis, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte, Gunita Nagle

Rakstnieks Rihards Bargais, tulkotāja Dace Meiere un literatūrzinātniece Gundega Grīnuma katrs par savu darbu ir nominēti Latvijas Literatūras gada balvai, kas tiks pasniegta 27. aprīlī. Viņi stāsta, kā tapa darbi, kuri nu atzīti par pagājušā gada latviešu literatūras sasniegumiem

Rihards Bargais. Plikie rukši. Autobiogrāfisks romāns. Izdevniecība Zvaigzne ABC

Ievelkoši!

Autobiogrāfiskā romāna Plikie rukši autors Rihards Bargais ar stāstiem Tenkas pie skandalozas popularitātes tika jau 2007. gadā, kad viņu iesūdzēja tiesā par nepatiesu ziņu paušanu — par tādu literāte Agita Draguna uzskatīja viena Tenku stāstiņa saturu, tā darbībā iesaistītam literārajam tēlam rakstnieks bija piešķīris vārdu Agita Draguna.

Daļa no Tenkām iekļuvusi arī 2018. gadā literatūras gada balvai nominētajā darbā Plikie rukši. Tas ir autobiogrāfisks romāns, kurā rakstnieks ļoti atklāti runā par piedzīvoto. Asprātīgi, dažbrīd groteski Bargais stāsta par savām bailēm un traumām, seksualitāti, ticības meklējumiem (mācījies Rīgas pareizticīgo garīgajā seminārā). Nevairās (vai spoži rada tādu iespaidu) no dokumentalitātes — cilvēku vārdi romānā šķiet norakstīti tieši no dzīves, notikumi arī. 2018. gada Latvijas Literatūras gada balvas eksperts literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš par Bargā darbu saka: «Reti labs autobiogrāfiskā romāna piemērs latviešu literatūrā, kurā autors patiešām domājis par romāna formu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu