Žurnāls: Neauditētais pārskats "Norvik" bankai rāda kapitāla pietiekamības prasību neizpildi • IR.lv

Žurnāls: Neauditētais pārskats “Norvik” bankai rāda kapitāla pietiekamības prasību neizpildi

15
"Norvik Banka" stratēģiskais investors un vairākuma akcionārs Grigorijs Guseļņikovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Patlaban Latvijas pensionāru vidū populārajai “Norvik” bankai pērnā gada joprojām neauditētais finanšu pārskats par bankas darbību uzrāda problēmas. Tā nav izpildījusi visas obligātās kapitāla pietiekamības prasības, ceturtdien raksta žurnāls Ir. 2017. gadā bankas zaudējumi bija 44 miljoni eiro.

Ko par šo situāciju “Norvik” bankā saka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK)? Faktiski atkārto “Norvik” pārskatā lasāmo, tikai noformulē to maigāk nekā pati banka. FKTK uzsver, ka kapitāla pietiekamības rādītājs patiesībā sastāv no divām daļām – minimālās prasības 8,63%, ko banka  izpilda, un rezerves bufera 2,5%. “Pie šīs [rezerves] prasības izpildes notiek aktīvs darbs, un FKTK kā uzraugs seko šim procesam,” teikts FKTK skaidrojumā žurnālam Ir.

Jāpiebilst, ka bankai, pēc FKTK obligātās prasības, jāsasniedz 11,125% pirmā līmeņa kapitāla pietiekamības rādītājs. 2017. gada beigās tas bija 9,44%, bet pēc meitasbankas pārdošanas Krievijā šogad februārī – 10,93%.

Tikmēr “Norvik” banka Latvijā aktīvi īsteno kampaņu, piesaistot pensionārus un pozicionējoties kā pensionāru draugs. Tā pensionārus uzrunā arī ar Latvijas Pensionāru federācijas starpniecību. Pērn oktobrī banka informēja, ka par šādu sadarbību ar federāciju vienojusies uz pieciem gadiem. Šogad februārī Pensionāru federācijas domes sēde pat notika bankas telpās, un federācijas priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Andris Siliņš (ZZS) slavēja bankas pakalpojumus. Tiesa, KNAB pēc pārbaudes par deputāta iesaisti bankas reklamēšanā pārkāpumus neatrada – Siliņš esot rīkojies kā federācijas pārstāvis.

Federācijas priekšsēdis Siliņš Ir atbildēja, ka Latvijas Pensionāru federācija arī turpmāk plāno sapulces noturēt “Norvik” bankas telpās E. Birznieka – Upīša ielā, “jo atrodas tuvu pie dzelzceļa stacijas un autoostas, kas ir svarīgi ierobežotiem pensionāru finanšu resursiem”.

Cik daudz pensionāru bankai izdevies piesaistīt kopš kampaņas sākuma, nav zināms, taču bankas vadība publiski izteikusies, ka divas trešdaļas klientu ir pensionāri. Žurnālam Ir neoficiāli zināms, ka caur šo banku tiek pārskaitītas pensijas vairāk nekā 30 tūkstošiem cilvēku.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa Ir nedod tiešu atbildi uz jautājumu, vai šī situācija neatgādina ķīlnieku sagrābšanu. “Mums bija diskusija Komercbanku asociācijas padomē par “Norvik” bankas komunikāciju, kā rezultātā banka apturēja aktīvu darbību padomē un citās komitejās,” atbildēja Liepiņa.

Savukārt bankas īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs šos notikumus traktē citādāk – banka pati esot nolēmusi vairs aktīvi nedarboties Komercbanku asociācijā, darbību apturējusi tur neesot. Arī domu par pensionāriem kā bankas ķīlniekiem Guseļņikovs noraida kā maldīgu, jo šis esot vēsturisks bankas segments, kuru citi esot ignorējuši.

Vai Guseļņikova profesija ir vienkārši būt par bankas īpašnieku un kā viņam – reiz vienkāršam bankas klerkam – pirms dažiem gadiem izdevās uzreiz kļūt par bankas īpašnieku, lasiet vairāk žurnālā Ir šeit.

Komentāri (15)

J.šveiks 19.04.2018. 11.10

priekškam putnīš sēz fuktukā ? bez rimšas nespējīgs? skaidrs ka krievu bankai vajadzēja rīkoties lai nenolaistu podā un pēc iespējas lielākas zummas krievu mellās naudas varētu atmazgāt , jo 5% ir ļoti maz, sagrāba ķīlniekus ar kaukādiem solījumiiem , uzrādot trīs maksājuma kvītis saņem 50 centu atlaidi , smieklīgi , siliņš palīdz sagrābt lētticīgos un ja nolaidīs podā valsts visiem penžām varēs atkal kompenzēt , pēc muļķa

+5
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 19.04.2018. 18.03

    fuj penžas izklausās pēc cita vārda – vai tad nevari akkurātāk

    +2
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 19.04.2018. 12.28

Šitādiem banku šepteriem uzticas vai nu bezspēcīgi penzionāri vai nu idioti.

+4
0
Atbildēt

0

Siguldietis 19.04.2018. 12.58

Siliņa k-gs ir cienījams cilvēks, daudz vienkāršo cilvēku labā darījis kā arodbiedrības vadītājs, tagad pensionāru aizstāvis. Domāju, tas bijis izmisuma solis vai neapdomība, atbalstot to banku.

+7
-4
Atbildēt

1

    Sskaisle > Siguldietis 19.04.2018. 18.00

    nezinu, ko ir darījis vienkāršo cilveku labā, bet Latvijas valstij kā saka ir acis piekakājis – sauksim lietas vārdos –

    kārtējais deputāts, kuram nauda valda pār sirdsapziņu – vai nabadzības dēļ jāpārdodas ?
    Ja jā – tad kāpēc ne kārtīgiem , godīgiem pircējiem?

    Vai uz deputātiem elementāra ētika – gods un sirdsapziņa neattiecas?

    Vai tiešām ir tik galvā vājš, ka iedomājies , ka NORVIK banka ir labdarības iestāde?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu