Gārfīlda mācība • IR.lv

Gārfīlda mācība

Veģetārā lazanja ar ricotta sieru un spinātiem. Foto — Kitchen Addiction
Kristīne Simsone

Slavenais itāļu sacepums — cēls baudījums necilā vietā

Lazanja ir kulinārijas Svētais Grāls. Vismaz tā man šķita bērnībā 90. gados, kad skatījos animācijas seriālu, kur rosījās karikatūrista Džima Deivisa radītais kaķis — rīma Gārfīlds. Viņš šo ēdienu dievināja. Iespējams, tolaik šis pastas kārtojums man vienkārši asociējās ar filmas mierīgo mājas vidi, kur atšķirībā no Latvijā jaunatklātā kapitālisma nevaldīja jukas. Šķiet, 90. gadu izskaņā veikalos sāka parādīties lazanjas plāksnītes un tas nozīmēja tikai vienu — bija jāsākas epohāliem mēģinājumiem šo ēdienu pagatavot, ko ģimenē arī cītīgi darījām.

Pusaudžu gadu ceļojumos mērķtiecīgi «testēju» un salīdzināju dažādas lazanjas versijas. Dažkārt ar vilšanos secināju, ka pasniegtā maltīte patiesībā ir saldēts pusfabrikāts, kas nosaukts par pašgatavotu lazanju. Šajā ziņā Itālija, protams, bija visdrošākā vieta, jo tur neviena sevi cienoša ēdināšanas iestāde neatļāvās pasniegt lazanju, ko paši nebija gatavojuši.

Taču līdz sava mūža lieliskākajai lazanjai nonācu nejauši. Tas bija Romā tūkstošgades sākumā. Un tas, protams, nenotika nevienā no labās slavas apvītajiem restorāniem pilsētas centrā, kur mūs ar ģimeni kā viesus gādīgi veda vietējie draugi. Tas notika šaurā ēstūzītī pie Cestija piramīdas, nomaļus no tūristu iecienītajām takām un pilsētas prominentākajām drupām. Šķērsielā iemaldījāmies ar mammu, lūkojot remdēt manu izsalkumu, pirms viņa — būdama komandējumā — devās uz kādu pieņemšanu.

Saprotot, ka ēstuvju izvēle šajā apkaimē ir gauži pieticīga, laika skubinātas, ietraucāmies šaurā ēdnīciņā. Tur aiz letes nesatricināmi cēls stāvēja, domājams, vietas īpašnieks — kungs baltā uzsvārcī ap 80, ar atpakaļ sasukātiem un ar pomādi iestīvinātiem sirmiem matiem. Gaiši flīzētās telpas knapajā pieticībā bija iespiesti divi apaļi galdiņi, bet vitrīna gluži vai tukša.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu