Bērnība bez cakām • IR.lv

Bērnība bez cakām

Billes lomā Rūta Kronberga, tēvs — Artūrs Skrastiņš, māte — Elīna Vāne, mācītājs — Pēteris Liepiņš. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Jaunā latviešu spēlfilma Bille — bērnība, Grīziņkalns, trīsdesmitie

Droša teritorija — filmas pamatā ir labi zināmais Vizmas Belševicas romāns, kinodarba stāstījuma forma ir klasiska, un tiem, kam nav svešs Grīziņkalna ielu labirints, klātesamības sajūtu radīs pazīstamās vietas, kas dažbrīd šķiet kā iekonservētas laikā. Kādreizējā strādnieku rajona apskretusī koka apbūve un bruģētie pagalmi Belševicas savulaik apdzīvotajā Vārnu ielā ir pateicīga vide filmas uzņemšanai, un režisore Ināra Kolmane ar komandu to ir pratuši likt lietā. Kolmanes veidotā spēlfilma ir korekta un nedaudz distancēta versija par Latvijas Kultūras kanonā iekļauto romānu — rakstnieces bērnības atmiņām pirms Otrā pasaules kara.

Kaut vietumis režisore ieslīd sakāpināti patosainos toņos, Bille ir saglabājusi literārā pirmavota godīgumu — bērna skatījumu uz sarežģītu laiku un nelīdzenām ģimenes attiecībām. Filmas vēstījums neuzkrītoši, taču plūdeni un pamanāmi atspoguļo titulvarones pāragro pieaugšanu. Sākotnēji redzam Billi, mēģinot izprast apkārtējo pasauli un tajā rast savu vietu. Piemēram, pirms skolas gaitu sākšanas viņas ikdienu piepilda apkārtējās vides vērojumi, fantāzijas par laimes zemi Leiputriju un pārdomas par to, kāpēc vecākiem neklājas tik labi, kā gribētos, un pie Gundara Āboliņa spēlētā veikalnieka Bānīša ir jāiet ar zilo parādu burtnīciņu.

Jaunās aktrises, Billes lomas atveidotājas Rūtas Kronbergas tēlojumā var skaidri saprast, ka meitenes bērnišķais naivums palēnām izplēn un tā vietā ienāk aizvien skaidrāka sapratne par pieaugušo dzīves niansēm (piemēram, kā tikt «uz augšu»).

Komplektā ar sarunu

Bille ir ģimenes kino — ar nelielu piepūli saistošs un saprotams varbūt ne gluži titulvarones vienaudžiem (šķiet, sešgadniekiem), bet tiem, kuri nedaudz vecāki. Pieļauju, ka bez sarunas starp vecākiem un bērniem neiztikt. It īpaši par to, kālab filmas titulvarones vecāku (Elīnas Vānes un Artūra Skrastiņa atveidojumā) attiecības ir tādas, kādas tās ir. Un, galvenokārt, kālab vecāku attieksme pret mazo Billi dažkārt ir tik raupja un nesaudzīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu