Oligarhu un pensionāru draugs • IR.lv

Oligarhu un pensionāru draugs

Indra Sprance

Kopš pēkšņā ABLV kraha un valdības skaļi izziņotās cīņas pret naudas atmazgāšanu Latvijas finanšu sektors sarosījies kā iztraucēts skudrupūznis. Viens no skandalozākajiem tā pārstāvjiem, kas saņem publiskus belzienus un pats tos netaupa citiem, ir Norvik īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs. Kāpēc šī banka uzkrītoši cenšas piesaistīt pensionārus, un ko nozīmē tās miljonos mērāmie zaudējumi?

Sirmgalve ar spieķīti vienā rindas galā, divas kundzes cienījamā vecumā    otrā, pa vidu uz krēsliem sasēduši vēl septiņi pensionāri. Te nav veco ļaužu saieta nams, bet darbadienas pēcpusdiena nupat pirms nedēļas atklātajā Norvik bankas filiālē Purvciemā. «Jūs jau redzat, mūsu bankas fokuss ir uz senioriem,» darbiniece atbild, kad painteresējos par īpašo piedāvājumu. Lai gan liela daļa pensionāru Latvijā slīgst nabadzībā — vidējā izmaksātā vecuma pensija pērn valstī bija 289 eiro — Norvik reklāmas bukletā teikts, ka seniori esot bankas «sevišķās uzmanības lokā».

Tas pats uzsvērts bankas gada pārskata pirmajā teikumā. Tikai dažas rindas tālāk šajā dokumentā lasāms — Norvik bankas zaudējumi pērn sasnieguši 44 miljonus eiro. Tāpat redzams, ka banka neizpilda visas kapitāla pietiekamības prasības. Turklāt vēl nav pieejams auditoru atzinums, vai pārskats sniedz patiesu priekšstatu par uzņēmuma stāvokli.

Pirms manis rindā sēdošās sirmgalves atnākušas izņemt pensiju un samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem. Banka piedāvā krāt zīmogus par rēķinu apmaksu, un katrs desmitais komunālais maksājums ir bez komisijas maksas. Tā var ietaupīt 50 eirocentus.

Norvik kampaņa, pastiprināti uzrunājot pensionārus, sakritusi ar būtiskām pārmaiņām Latvijas banku sektorā. Pēc ASV finanšu uzrauga FinCEN iznīcinošā ziņojuma par sistemātisku naudas atmazgāšanu un Ziemeļkorejas sankciju pārkāpšanu ABLV, pāris nedēļu laikā savu darbību izbeidza trešā lielākā Latvijas banka. Marta sākumā pēc ASV Finanšu ministrijas pārstāvju vizītes valdība paziņoja, ka apņemas pielikt punktu naudas mazgāšanai Latvijā, nerezidentu naudas biznesu īsā laikā samazinot vidēji līdz 5% līdzšinējo 40% vietā. Tas nozīmē, ka desmit Latvijas kredītiestādēm, to skaitā arī Norvik, steidzami jāmaina savs biznesa modelis. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) publiski pat izteicies, ka nebūs nekāds pārsteigums, ja Latvijā slēgs vēl kādu banku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu