Savervēt īstam karam • IR.lv

Savervēt īstam karam

Kārlis Lesiņš (pa kreisi) un Matīss Gricmanis. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Alberte

Režisors Kārlis Lesiņš un scenārists Matīss Gricmanis divus gadus iepazina Latvijas musulmaņus, veidojot dokumentālo filmu Apgāztā mēness zīmē. Abi uzmeklēja arī radikālus islāmistus, lai saprastu, kā cilvēki par tādiem kļūst

Īsta piedzīvojumu filma. Divi čaļi nolemj apjaust, kādi ir musulmaņi Latvijā. Kā iesācēji izmeklētāji viņi izveido viltus profilu internetā, izkopē bildes, dodas uz mošeju, ciemojas mājās pie musulmaņiem. Ir labi redzams, ka puiši aizrāvušies. Palēnām abi atklāj, ka kopienā ir vismaz pieci cilvēki, kas radikalizējušies un raugās Sīrijas virzienā. Filmas autoriem neticamā kārtā izdodas vairākiem no viņiem piekļūt un iztaujāt garās intervijās. Saprast, kāpēc cilvēki kaut ko tādu dara.

Darbs, ko Kārlis un Matīss paveikuši, noteikti ir blīvākais kino pētījums, kas par musulmaņiem Latvijā tapis. Filmas 86 minūtēs var izceļoties no Rīgas līdz pat Irākai. Ticības brāļi parādās ne labākajā gaismā, tāpēc ar filmas saturu īsti apmierināts nav Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Hamza Jānis Luciņš. Sazvanīts viņš noņurd, ka filma nekliedē stereotipus par musulmaņiem un lielā mērā esot par to, kāpēc islāmisti no Latvijas karo karstajos punktos. Režisors viņam filmu parādīja jau pirms pirmizrādes, kas notika otrdien, 10. aprīlī, kinoteātrī Splendid Palace.

Kad satiekos ar Kārli un Matīsu, viņi stāsta, ka sākotnēji gribējuši pasekot kopienas gaitām. Apjaust situāciju Latvijā. «Kāpēc mani interesē islāms? Laikam būs jāatbild banāli: tā ir trauma no 11. septembra,» Kārlis piemin 2001. gada rudeni, kad islāmistu teroristi ar nolaupītām lidmašīnām ietriecās Dvīņu torņos Ņujorkā.

Kārlis ir ieguvis bakalaura grādu komunikācijas zinātnē Rīgas Stradiņa universitātē un maģistra grādus Latvijas Kultūras akadēmijā audiovizuālajā mākslā (filmu producēšanā un režijā), kā arī filmu studijās Lielbritānijā. 2013. gadā Kārlis devās uz Jordāniju un speciāli LTV intervēja dezertējušu Sīrijas armijas kapteini, pēc gada pabija Irākā, kur notika aktīvas kaujas pret teroristisko organizāciju Daesh. Arī savu diplomdarbu režijā viņš veidoja par islāma tēmu — Konvertīti (2016) ieguva Lielā Kristapa balvu kā labākā studentu filma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu