KP soda veikalu "Mego" un "Vesko" pārvaldnieku par negodīgu attieksmi pret piegādātājiem • IR.lv

KP soda veikalu “Mego” un “Vesko” pārvaldnieku par negodīgu attieksmi pret piegādātājiem

Foto: Evija Trifanova, LETA

Konkurences padome (KP) piemērojusi 74 020 eiro sodu veikalu “Mego” un “Vesko” preču zīmolu pārvaldītājam SIA “Baltstor” un tā mazumtirdzniecības kooperācijā ietilpstošajam partnerim SIA “Lenoka” (iepriekš “Palink”) par netaisnīgu sankciju piemērošanu piegādātājiem, trešdien informēja KP pārstāvji.

Šis ir pirmais lēmums, ar kuru KP konstatējusi Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma pārkāpumu, vēsta LETA.

KP 2016.gadā un 2017.gada pirmajā pusgadā īstenoja tirgus uzraudzību, kuras laikā pārbaudīja minētā likuma normu ievērošanu mazumtirdzniecības jomā. KP saskatīja iespējamas neatbilstības minētajam likumam “Baltstor” un “Lenoka” darbībās.

KP lietas izpētē aptvēra aptuveni 30 piegādātāju, kuri sadarbojas ar “Baltstor” mazumtirdzniecības kooperāciju, piecās izlases kārtībā atlasītās preču kategorijās – maize un tās izstrādājumi, gaļa un tās izstrādājumi, piens un piena produkti, graudu produkti un bezalkoholiskie dzērieni. Izpētes laikā KP konstatēja, ka “Baltstor” un “Lenoka” piegādātājiem piemērojuši netaisnīgas un nepamatotas sankcijas gan par neprecīzām pavadzīmēm, gan par nepilnīgu preču pasūtījumu izpildi.

Piegādātājiem piemēroto sankciju apmērs pārsniedza 10% un sasniedza vairāk nekā 400% no pamatparāda summas. Vienlaikus uzņēmumi nebija veikuši pasākumus, lai novērstu un mazinātu kļūdas, tādējādi radot labvēlīgus apstākļus atkārtotai sankciju piemērošanai. KP norādīja, ka atbilstoši likuma normām sankcijām ir jābūt samērīgām ar mazumtirgotājam nodarīto kaitējumu un nepiegādāto preču vērtību. “Ja sankciju apmērs pārsniedz 10% no pamatparāda summas, tās ir atzīstamas par netaisnīgām un nepamatotām,” uzsvēra KP.

Konkurences uzraugs konstatējis, ka “Baltstor” un “Lenoka” īstenoja iepirkuma varu attiecībā pret vairāk nekā 60% KP lietas izpētē aptvertajiem piegādātājiem. Kopumā “Baltstor” no piegādātājiem nepamatoti piemērotās sankcijās saņēma vairāk nekā 3000 eiro, bet “Lenoka” – gandrīz 13 000 eiro.

Par negodīgu komercpraksi KP uzņēmumam “Baltstor” piemēroja naudas sodu 13 533 eiro apmērā, bet uzņēmumam “Lenoka” – 60 487 eiro. KP arī uzdeva uzņēmumiem izbeigt negodīgo komercpraksi.

KP pārstāvji piebilda, ka cietušajiem piegādātājiem ir arī tiesības vērsties tiesā un no mazumtirgotājiem prasīt kompensāciju.

Atbilstoši “Firmas.lv” informācijai “Baltstor” reģistrēta 2004.gadā. Tās pamatkapitāls ir 142 284 eiro. Uzņēmuma kapitālā 61,98% pieder Mihailam Šulikam, bet 38,02% – Tamārai Smalovajai. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 30,074 miljoni eiro, bet peļņa – 38 700 eiro. “Baltstor” ir veikalu tīklu “Mego” un “Vesko” preču zīmolu sadarbības partneris un koordinators.

Savukārt “Lenoka” reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 7 713 776 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder SIA “Mego”. 2016.gadā “Lenoka” strādāja ar 134,417 miljonu eiro apgrozījumu un 6,59 miljonu eiro peļņu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu