ES atsauks vēstnieku Krievijā saistībā ar uzbrukumu Skripaļam (papild.) • IR.lv

ES atsauks vēstnieku Krievijā saistībā ar uzbrukumu Skripaļam (papild.)

16
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ES samitā. Foto: Reuters/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi piektdienas rītā nolēma atsaukt ES vēstnieku Krievijā pēc tam, kad viņi atbalstīja Lielbritānijas viedokli, ka Krievija, “ļoti iespējams”, ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Vairākas ES dalībvalstis arī apsver Krievijas diplomātu izraidīšanu, sekojot Lielbritānijas paraugam, vai savu vēstnieku atsaukšanu no Krievijas, ziņo LETA.

“Pēc vienošanās par [vainas] attiecināšanu [uz Krieviju] viņi turpināja diskusijas par to, kā viņi varētu neiztikt ar vārdiem vien un tiešām kaut ko izdarīt,” sacīja augsta ES amatpersona pēc Briselē notiekošā ES samita pirmās dienas.

“Dažas dalībvalstis apsver iespējamu Krievijas diplomātu izraidīšanu vai šo valstu diplomātu atsaukšanu. Tomēr bija arī vienošanās atsaukt ES vēstnieku Maskavā uz konsultācijām,” sacīja šī amatpersona. Iepriekš Francija un Lietuva ir izrādījušas gatavību izraidīt Krievijas diplomātus, sekojot Lielbritānijas piemēram.

Ziņu par ES vēstnieka Krievijā atsaukšanu apstiprināja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite. Cits ES ziņu avots pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka vēstnieka atsaukšana ir “nodoma izrādīšana”.

28 ES valstu līderi ceturtdienas vakarā kopīgā paziņojumā piekrita tam, ka Krievija, ļoti iespējams, ir atbildīga par Skripaļa saindēšanu Solsberi pilsētā un ka nav neviena ticama alternatīva izskaidrojuma.

“#EUCO (Eiropadome) piekrīt Lielbritānijas valdībai, ka Krievija, ļoti iespējams, ir atbildīga par #SalisburyAttack (Solsberi uzbrukumu) un ka nav neviena cita ticama izskaidrojuma,” tviterī paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Arī Latvijas valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) paziņojumā norāda, ka Latvija kategoriski nosoda 4. martā Solsberijā, Lielbritānijā, īstenoto uzbrukumu. Latvija solidarizējas ar Lielbritāniju šajā izaicinājumā mūsu kopējai drošībai, un ir gatava sniegt Lielbritānijai nepieciešamo atbalstu gan divpusēji, gan ES, NATO un ANO ietvaros, lai vienotos par kopīgu rīcību. Latvijas nostāja paredz, ka tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde.

Tāpat Latvija piekrīt Lielbritānijas valdības vērtējumam, ka atbildīgā par uzbrukumu Solsberijā, visticamāk, ir Krievija.

ES spēcīgais paziņojums par atbalstu šim viedoklim tika pausts pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja samita vakariņās informēja pārējo 27 ES valstu līderus par izmeklēšanu Skripaļa un viņa meitas saindēšanas lietā.

Maskavas un Londonas attiecības ir nopietni saasinājušās saistībā ar Anglijas Solsberi pilsētā 4.martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu. Londona apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus, un Krievija spēra atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes un Lielbritānijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā darbību Krievijā.

(papildināta ar Latvijas pozīciju)

Komentāri (16)

rinķī apkārt 23.03.2018. 14.01

Ja jau ES ir spējīga šādi reaģēt, tad tikai jācer, ka Putins drīz vien izspēlēs kādu kārtējo “joku”. Viņš ar saviem “jokiem” spēj saliedēt Eiropu, pavisam negaidīts rezultāts, pozitīvs, protams :)

+1
0
Atbildēt

0

J.Biotops 23.03.2018. 13.02

Laikam jau britu argumenti neapstrīdami, ja franči un vācieši piekrituši tādai reakcijai.
Tiesa – manuprāt efektīvāk būtu paplašināt sankciju skarto krievu dižvīru, ģenerāļu un “biznesmeņu” sarakstus, bet arī šis mazumiņš vismaz pareizā virzienā. Stāsta, ka krievus aizstāvējuši tikai paši uzticamākie – Grieķija un Itālija. Bet kurš gan no viņiem ko citu gaidīja? Sabiedrotie no mārrutkiem…

+1
0
Atbildēt

1

    kolpants > J.Biotops 23.03.2018. 13.14

    были бы неопровержимыми, не было бы “Krievija, ļoti iespējams, ir atbildīga par #SalisburyAttack (Solsberi uzbrukumu) un ka nav neviena cita ticama izskaidrojuma”

    Очень возможно, нет других логичных причин-очень неопровержимо.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu