Pat bērni var uztaisīt • IR.lv

Pat bērni var uztaisīt

Ieva Puķe

Franči majonēzi parasti nepērk veikalos, bet pirms maltītes ātri samaisa mājās. Tā ir saules dzeltenumā, jo tiek gatavota no lauku olas un labas saulespuķu eļļas

Patiesību par Provansas majonēzi uzzināju… Latgalē, ceļojot ar franču žurnālistu grupu. Smejoties viņi aplūkoja krāsainos polietilēna paciņu krāvumus veikalu plauktos. Skaidroja, ka Francijas Provansas reģionā nekādas īpašas majonēzes neesot. Vai, precīzāk, nav itin nekādas vajadzības šo produktu tā nosaukt un pārdot supermārketos. Jo Provansā, tāpat kā citur Francijā, majonēze tradicionāli tiek gatavota mājās. Un process ir pavisam vienkāršs.

Taču Krievijas pierobežā rūpnieciskā majonēze mums mina uz papēžiem. Jaukā Ludzas restorāniņā tā tika piedāvāta pat pie pelēkajiem zirņiem ar speķi. Vēl ātrāk nekā «priekā!» viesi latviešu valodā apguva ļoti vajadzīgo frāzi «majonēzi — nē!». Izvairīšanos no universālās ēdienu piedevas sākām uztvert kā spēli, kas deva iemeslu jautrībai.

Kamēr Aleksandrs no ceptas zivs kārtējo reizi ar nazi kasīja nost eļļainās baltās rūtiņas (restorāna viesmīle tomēr kaut ko nebija sapratusi), Klemence, lielākā gardēde kompānijā, solījās, ka no Francijas atsūtīs savas majonēzes recepti. Tā gan esot pārāk vienkārša, viņa taisījās papildus apjautāties par majonēzi sava drauga mammai, kundze zinot vēl dažus knifiņus. «Lūdzu, atsūti man pavisam vienkāršu recepti. Tieši tādu ar prieku izmēģinātu,» atbildēju.

Lai gan neesmu milzīga majonēzes cienītāja, starplaikā uzrunāju par šo tēmu draudzeni Rūtu, kura ar franču vīru mīt Briselē. Franču ģimenes mājā — nekādas Hellmann’s majonēzes, Rūta deklarēja. Viņi ikdienā izmantojot «pavisam vieglu» recepti no kāzu dāvanā saņemtas 100 gadu vecas pavārgrāmatas, kurā, piemēram, aprakstīts arī, kā pareizi pagatavot stārķi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu