Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Britu premjerministre Terēza Meja pie Solsberijas pilsētas kroga The Mill — tā bija viena no pēdējām vietām, kuru kopā ar meitu apmeklēja saindētais krievs Sergejs Skripaļs. Foto — AFP/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, nesagaidījusi atbildi no Krievijas, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija ir vainīga tās bijušā izlūkdienesta virsnieka Sergeja Skripaļa slepkavības mēģinājumā, tāpēc no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti. Londona arī apturēja augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju. Šī ir lielākā diplomātu izraidīšana no valsts pēdējo 30 gadu laikā. Vēlāk Francijas, Vācijas, ASV un Lielbritānijas līderi kopējā paziņojumā saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu nosauca par uzbrukumu Lielbritānijas suverenitātei, kas «apdraud visu mūsu drošību». Krievija par atbildi Londonai izraidīs 23 britu diplomātus un pārtrauca Britu padomes darbību valstī.

ASV valdība apstiprināja līdz šim stingrākās sankcijas pret Krieviju par tās iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Sankcijas vērstas pret 19 Krievijas pilsoņiem un piecām organizācijām.

Svētdien Krievijā notika prezidenta vēlēšanas. Par līdzšinē-jo prezidentu Vladimiru Putinu nobalsoja 77% vēlētāju, un viņš turpinās vadīt valsti nākamos sešus gadus. Otrajā vietā tālu no viņa atpalika komunistu kandidāts Pāvels Grudi-ņins. Vēlēšanās piedalījās arī Krievijas pilsoņi Latvijā. Par Putinu Latvijā nobalsoja 94,88%, taču Latvijā vēlēšanās piedalījās tikai ap 21 000 no 55 000 Krievijas pilsoņu. Krie-vijā līdzdalība pārsniedza 67%. Krievijas opozīcijas aktīvisti un nevalstiskās organizācijas ziņoja par daudziem pārkāpumiem vēlēšanās.

ES un Lielbritānija pirmdien principā vienojās par Brexit pārejas posmu. No 2019. līdz 2020. gada beigām Lielbritānija nepiedalīsies ES lēmumu pieņemšanā, bet paliks vienotā tirgus dalībniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu